Einojuhani Rautavaara har presenterat nya orkesterarrangemang till sin kanadensiske sångarvän.

Det ser onekligen ut som en tanke att det sista Jean Sibelius med darrande hand skriver på notpapperet är ”Kom hit nu, död”. Han är 91 år och har några månader kvar. Sången har han komponerat nästan ett halvsekel tidigare, för Narren att sjunga med gitarr i Shakespeares ”Trettondagsafton”. Nu sätter han den med knappt läsbar piktur för stråkar och harpa.

Gerald Finley låter denna skickelsedigra lilla visa sätta punkt för sitt fina Sibeliusalbum tillsammans med Bergens filharmoniker. Fjorton sånger inalles, interfolierade av tre vackra orkesterverk gör detta till en sällsynt attraktiv och generös Sibeliusutgåva. Något att rekommendera för en nybörjarlyssnare som ännu inte känner sig redo för symfonierna.

För här möter vi en bildmakare i klanger av rang. Fascinerande hur nära tonmåleriet rör sig tidens finska jugendkonst: de markerade konturerna, den mörkt glödande färgskalan. I tondikten ”Pohjolas dotter” de mystiska tritonusintervall som senare kommer att prägla fjärde symfonin och de vassa träblåsattackerna som pekar fram mot Bernard Herrmanns stråkknivar i Psycho. Men också en skimrande klangtransparens i impressionistisk färgskala i ”Okeaniderna”.

Sångernas orkesterdräkt är bara i enstaka fall skrivna av Sibelius själv, som till exempel barytonballaden ”Forsfararens brudar”(!). Nu föreligger sju romanser i helt ny klangdesign signerad ingen mindre än Einojuhani Rautavaara på beställning av Gerald Finley. Och som han sjunger dem! Denne kultiverade kanadensare har länge varit en barytonfavorit; nu imponeras jag även av hans svenska uttal. Behöver inget texthäfte till det!

Höjdpunkt: Svarta rosor! Idealisk i barytonläge med Finleys svärta och glansfulla höjd.

Testa också: Sibelius ”Luonnotar”, surrealistisk soprankantat med koloraturkonstnären Anu Komsi

Camilla Lundberg

Bildresultat för In the Stream of Life – Songs by Sibelius

In the Stream of Life – Songs by Sibelius
Gerald Finley, bass-baritone
Bergen Philharmonic Orchestra
Edward Gardner (Chandos CHSA 5178)

About The Author