Virtuost och lekande med ovanligt instrument, ovanlig musik och ovanligt bra framförande.

Om det nu var Thomas Beecham eller någon annan som beskrev cembalons stumma smattrande som ”skelett kopulerande på plåttak” kan ju vara detsamma, men en viss känsla av det infinner sig tvivelsutan någon timme in i denna cd. Barockmandolinen (i detta fallet en tre-körig mandolino lombardo), har även den en rätt spetsig kort klang och får mig ibland att sakna ett mer sjungande instrument.

Robert Valentine (1674-1747) är engelsmannen som lämnade sitt hem runt 1720 på en Europaturné för att aldrig återvända. Han slog sig istället ned i Rom, bytte namn till Roberto Valentini och lämnade efter sig en lång rad av fantastiska sonater, som för tankarna till Vivaldi. Alla skrivna för soloinstrument och generalbas. Soloinstrumentet i fråga är inte givet utan Roberto föreslår i noterna flöjt, mandolin eller violin och det är inte utan att man funderar på hur denna utmärkta musik skulle te sig på en flöjt istället?

Samtidigt är det en fröjd att få höra musik behandlas med sådan virtuositet och musikalitet som mandolinisten Anna Schivazappa och ensemble Pizzicar Galante gör. Denna förhållandevis nystartade ensemble lyser av musikaliska idéer och ungdomlig spelglädje – med ungdomlig menar jag ständigt roande och intressant utan att jag nödvändigtvis håller med om allt de gör.

Skivan rymmer också musik av Pietro Giuseppe Gaetano Boni, en kompositör som hittills helt undgått min radar. Han bodde och verkade i Rom samtidigt som Valentini och skrev en likartad, högklassig musik. Måhända en aning mer reflekterande.

När den är bäst glittrar musiken som ett flödande vattenfall i solsken, som sämst, skeletten på taket … men det finns alltid märg i benen!

Höjdpunkt Öppningsspåret, Sonata no 6 i D-dur

Testa också Varför inte andra virtuoser på mandolin? Avi Avital, Caterina Lichtenberg eller varför inte Mike Marshall som även spelar (obs: triggervarning) jazz och bluegrass

David Härenstam

Valentini. Complete mandolin sonatas
Works by Roberto Valentini and Pietro Giuseppe Gaetano Boni
Pizzicar Galante: Anna Schivazappa, Fabio Antonio Falcone, Ronald Martin Alonso, Daniel de Morais
CD Brilliant Classics 95257

 

Gillade du den här artikeln?

Om svaret är ja och du vill läsa fler texter av det här slaget rekommenderar vi en prenumeration på Opus – musikvärldens mest exklusiva magasin om klassisk musik och opera. Opus bjuder på initierade reportage från kunniga skribenter, det senaste från svenskt och internationellt musikliv och recensioner av de hetaste inspelningarna och föreställningarna.

Ett förmånligt prenumerationserbjudande hittar du genom att klicka på denna länk.

About The Author