David Härenstam har lyssnat på modern konstmusik när den är som mest relevant.

Haga duo, som består av det äkta paret flöjtisten Sareidah Hildebrand och gitarristen Joakim Lundström, har inte bara gjort en viktig skiva för Sveriges alla gitarrister som letar ny repertoar. De har också gjort en skiva med uteslutande ny svensk musik som är både lättlyssnad och omöjlig att inte älska!

Anders Nilsson, denna alldeles för förbisedda kompositör, lyckas vara både inbjudande och komplex på samma gång i den fina Ballade. Han är en kärv romantiker med ett alldeles eget tonspråk och kanske den främste tonsättaren vi har i Sverige just nu. Anna-Lena Laurin är på något vis besläktad med Anders Nilsson. De har bägge vuxit upp med jazzmusik, de har en hälsosam dos respektlöshet mot traditionen samtidigt som de är helt ointresserade av provokationen. Resultatet är helt enkelt oemotståndligt vacker musik, vilket är precis vad hennes Tempus Fugit är!
Emmy Lindström är en kompositör som tidigare gått mig helt förbi men hennes Tintomara är enastående! Programmusikaliskt men långt ifrån klichéerna utforskar hon klanger både rastlöst, oväntat och briljant i folkmusikens gränsland.

På tal om rastlös så måste också Benjamin Staerns genommusikaliska Opposing Dance nämnas med både misshandel av gitarr samt primalskrik. Underbart! Musiken på denna cd är sökande, virtuos, melodiös och inbjudande. Modern konstmusik när den är som mest relevant! Att sedan skivkonvolut och texthäfte skriker ”Välkomna till vår helfestliga bröllopsfest” är väl helt enkelt sådant man då får ha överseende med?
 
Höjdpunkt Gammal är äldst, Anders Nilssons stycke är både otroligt vackert och passar Haga Duo som hand i handske.

Testa också Tobias Carron och Per Skarengs två duoskivor, för den mer klassiska repertoaren.

David Härenstam

Haga Duo
Colours of Sweden
Haga Musikproduktion
HMCD–003

About The Author