De svenska festivalerna med opera och klassisk musik är redo för en ny säsong. Är du? Fram med kalendern och planera in sommarens viktigaste händelser!

Syd

Drakamöllan kulturfestival
22–23 juni

I sommar breddar Drakamöllan sin operafestival till en mer allomfattande kulturfestival. Det blir spännande profiler inom allt från konst, musik, litteratur, politik och vetenskap. Dagarna inleds med samtal från scenen. Efter en timmes paus är det så dags för opera – i år Figaros bröllop med bland andra Joel Kyhle, Vibeke Kristensen och Jakob Vad.
drakamollan.com

 

Virserums musikdagar
23–29 juni

För 23:e gången kan man i sommar njuta av musik i småländska Virserum veckan efter midsommar. Camerata Nordica, Emilia Amper, Stockholmskvartetten, Hultsfreds sommarorkester och Jakob Ruthberg hör till artisterna som kommer i år. Som vanligt blir det också en barnfestival för de yngsta.
virserumsmusikdagar.se

 

Båstad kammarmusikfestival
25–30 juni

»Latin love!« är temat för årets festival som för andra gången leds av Roland Pöntinen. Räkna med soldränkt musik från Spanien, Frankrike, Italien, Venezuela och Argentina. Bland artisterna återfinns Kristina Winiarski, Agneta Eichenholz, Katarina Karnéus och Paul Lewis.
bastadkammarmusik.com

Vertavokvartetten kommer till Båstad i sommar.

 

Kammaropera Syd
28 juni–7 juli

Ystadbaserade Kammaropera Syd är tillbaka med ännu en operett fylld av skratt, tårar och sång. »En nunna för mycket« med musik av Franz Lehár står på programmet och medverkar gör bland andra Marianne Mörck, Rickard Söderberg och Sven Melander.
operaiystad.nu

 

Musik i Kullabygden
7–14 juli

Smygpremiären blir som vanligt i Höganäs Saluhall. Sedan rullar det på i en vecka med barockmusik, kammarmusik, ordkonst, romanser, jazz, acappella och pianomusik. Bland artisterna märks Hans Pålsson, Henrik Måwe, Lisa Larsson, Maria Keohane, Dahlkvistkvartetten och Drottningholms Barockensemble.
musikikullabygd.se

 

Musik i äppelriket
5–13 juli

För fjärde sommaren i följd blir det vacker musik i natursköna Kiviksbygden. Nytt för i år är att konserterna kompletteras med »upplevelser av natur och landskap«. Svanholm Singers, Drottningholms Barockensemble, Göran Söllscher, Marmen Quartet och Olle Persson är några av artisterna som kommer på besök.
musikiappelriket.se

 

Skånska operan
6 juli–16 augusti

Sedan 1993 har detta sydsvenska operasällskap förgyllt sommaren. I år står en av världens mest älskade operor på repertoaren: Mozarts Don Giovanni. Tjugotre föreställningar utlovas under sommarturnén på slott och gårdar i Sydsverige.
skanskaoperan.se

 

Musik i Tagaborg
29 juni – 3 augusti

Musik i Tagaborg startades på initiativ av tonsättaren Tobias Broström. Sommaren 2017 klingade de första tonerna i det natursköna Norra Haghult. Fokus ligger på kammarmusik och i år kommer bland andra Andreas Brantelid och Göran Söllscher på besök.

 

Lyckå kammarmusikfestival
30 juni–7 juli

 

Lyckå kammarmusikfestival, eller Blekinges Internationella Festspel som man också kallar sig, har genomförts sedan 1984. Under några intensiva dagar framförs musik av bl.a. Bach, Haydn, Schubert, Kurtag och Ligeti. Unga kommande artister varvas med kända konstnärer. För namn rekommenderas ett besök på hemsidan när det drar ihop sig.
lyckafestival.com

 

Smålandsoperan
20 juli–10 augusti

För andra året i rad spelar Smålandsoperan i Åseda Folkets park på den anrika Parkteatern. Årets uppsättning är Donizettis Don Pasquale, en farsartad historia med kärlek, intriger och lurendrejeri framförd med klingande
belcanto-sång.
smalandsoperan.se

 

Höörs sommaropera
1–4 augusti

Årets sommaropera är Thomas Blums nyskrivna Spöket på Canterville. Filosofin har sedan starten för drygt 20 år sedan varit att låta unga deltagare uppleva alla faser i en operauppsättning. Som vanligt samsas ungdomar från Skåne med professionella sångare och musiker i detta unika projekt.
sommaropera.se

 

Musik på Bosjökloster
8 juli–25 augusti

Årets sommarkonserter i Bosjöklosters slotts- och gårdsmiljö innebär bland annat gästspel av Drottningholms Barockensemble samt en operagala »i Carl von Linnés anda«. Solist i den senare är Gitta-Maria Sjöberg.
bosjokloster.se

 

Helsingborgs pianofestival
29 augusti–1 september

I den sjuttonde upplagan av denna sydsvenska festival står som vanligt klaveret i fokus. I år gästar bland annat pianisterna Marc-André Hamelin, Elisabeth Leonskaja, Alexandre Kantorow och Haochen Zhang. Dessutom blir det föredrag av skivbolagsgurun Robert von Bahr och sångerskan och radioprofilen Boel Adler.
dunkerskulturhus.se

Väst

 

Aurora Old Ox Chamber Music Festival
27–30 juni

Operasångarna John Lundgren och Gisela Stille hedrar i år Mariestadsfestivalen med sin närvaro. Sammanlagt blir det ett trettiotal kammarmusikverk, orkesterverk, operaprogram och solokonserter med världssolister i Domkyrkan, Mariestads teater och Residenset.
auroramusic.se

 

Läckö slottsopera
14 juli–3 augusti

Sommaroperan är en självklar del av verksamheten på Läckö slott sedan 22 år tillbaka – 50 sångare, musiker, konstnärer och scentekniker som intar borggården och förvandlar den till en spelplats för musikdramatik. I år ges Mozarts Figaros bröllop.
lackoslott.se

 

Göteborgs pianofestival
7–12 augusti

År 2010 grundades denna västsvenska pianofestival och som vanligt blir det konserter på flera platser runt om i Göteborg. Huvudtemat blir kvinnliga tonsättare och bland annat kommer tvåhundraåringen Clara Schumann firas stort.
goteborgspianofestival.com

 

Valle Baroque
14–18 augusti

Sommarfestival som sedan 2012 arrangeras av Göteborg Baroque i den undersköna Vallebygden runt Skara, Varnhem och Falköping. Årets tema är Drottning Kristina. Håll utkik på hemsidan för mer info!
goteborgbaroque.se

 

Change Music Festival
15–18 augusti

Gränslösa musikupplevelser i sommarstäderna Kungsbacka och Varberg med Tjolöholms Slott som vacker medelpunkt. Simon Crawford Phillips är numera konstnärlig ledare och har till årets festival satt temat ”Ikoner”. Kungsbacka Piano Trio och Stockholm Syndrome Ensemble utgör festivalens musikaliska kraftkällor.
changemusicfestival.seChange Music Festival är numera en biennal och återkommer vartannat år med start från i sommar.

 

Mitt

Musik i ladan
22–23 juni

I år genomförs Musik i ladan för 18:e midsommaren i rad. Festivalen utmärker sig med nyskapande kammaropera med lokal förankring . I år blir det två H C Andersen-operor – Kejsarens nya kläder och Ankungen – komponerade av festivalgeneralen Anders Emilsson.
musikiladan.se


Hovsångerskan Ingrid Tobiasson är en av gästerna på Musik i ladan.

 

Saxå kammarmusikfestival
23–29 juni

Skönklingande kammarmusik kommer att ljuda över sjön Saxen även denna sommar. Årets tema är »Sagornas och vår identitet«. En sångkvartett från Radiokören och skådespelaren Stina Ekblad hör till de gästande artisterna.
saxa.se

 

Nordisk Sångfestival
9–17 augusti

Besökarna kan återigen se fram emot konserter, mästarklasser, intressanta föredrag och debatter – fast nu i Västergötland. Bland lärarna i år märks sopranen Camilla Nylund, barytonen Aleksander Nohr och tenoren Fredrik de Jounge – och naturligtvis grundaren och konstnärliga ledaren själv, Gitta-Maria Sjöberg.
nordicsongfestival.com


Gitta-Maria Sjöberg flyttar i år sin sångfestival till Västergötland.

 

Musik vid Siljan
29 juni–7 juli

Sedan 1969 har Musik vid Siljan varit en av Sommarsveriges största återkommande musikhändelser. I år firar man alltså 50 år och det uppmärksammas på olika sätt, t ex genom val av konserter, spelplatser och artister. Vartefter programmen är klara publiceras de på hemsidan.
musikvidsiljan.se

 

Vadstena-Akademien
19 juli–4 augusti

I sommar sätter Vadstena-Akademien upp Telemanns opera »Orpheus« på Vadstena slott. En dramatisk kväll utlovas där kärlek, svartsjuka, ond bråd död och blodfull hämnd blandas. Bland solisterna märks Richard Lindström, Kajsa Lindberg och Ingrid Berg.
vadstena-akademien.org

 

Opera på Skäret
6 juli–26 augusti

Sedan starten för sexton år sedan har festivalen vid Ljusnarens strand lockat nästan 100 000 besökare. I år ges Mozarts Trollflöjten och bland solisterna märks namn som Tobias Westman,
Sabina Bisholt, Henry Neill och Karl Huml.
operapaskaret.se

 

Sångfest i Vattnäs
konsertlada
5–10 juli

Siljansringen kallas årets operasatsning – Wagners opera Rhenguldet i en tolkning där publiken kommer »omringas av de jättar, dvärgar och gudar som befolkar Siljanstrakten efter att en meteorit för 380 miljoner år sedan skapade kratern Siljansringen«. Spännande är bara förnamnet!
konsertladan.com

 

Dala-Floda operafest
4–11 augusti

Festivalen med valspråket ”den lilla festivalen med det stora hjärtat” spelar i sommar Mozarts Figaros Bröllop och Lehárs Glada Änkan. Bland de medverkande återfinns Paulina Pfeiffer, Mathias Zachariassen, David Afzelius och Evelina Stenvall.
dalaflodaoperafest.se

 

Kammarmusikfestivalen i Sandviken
1–3 augusti

Allt är inte klart än, men räkna med fantastiska musiker även denna sommar. Årets kvartett är Cremonakvartetten och Sanna Gibbs som gjorde succé förra året och alltså kommer tillbaka.
kammarmusik.org


Sanna Gibbs gjorde succé i Sandviken förra året. Det renderade i en återinbjudan till årets festival.

 

Kalvfestivalen
8–11 augusti

Årets Kalvfestival blir den 16:e i ordningen. Förra årets nytillskott, den internationella kompositionsakademien, kommer att fortsätta och fylla bygden med seminarier, workshops och musikaliska möten. Under festivalen framträder kammarensemblen Mimitabu med såväl elevers som lärares verk.
kalvfestival.se

 

Östergötlands musikdagar
10–17 augusti

Klassisk svensk sommarfestival som i år presenterar Christina Nilsson som sitt stora affischnamn. De övriga medverkande går inte heller av för hackor – Svante Henryson, Kerstin Avemo, Love Derwinger och Östgöta Blåsarsymfoniker, för att nämna några av alla namnkunniga artister.
musikdagar.com

 

Öst

 

Stockholm Early Music Festival
4–9 juni

Nordens största festival för tidig musik gästas i år bland annat av Camerata La Pellegrina, Father Seraphim, Gogochuri Sisters, Gastón Apablaza och Drottningholms barockensemble.
Dessutom blir det ett seminarium med Ingrid Åkesson och en workshop med Mahsa Poorramezan.
semf.se

 

Musik på sörmländska slott och herresäten
15 juni–31 augusti

Musik på sörmländska Slott och herresäten fyller 30 år i år. En mix av alla möjliga uttryck väntar i ett mångfacetterat Sörmland där konsertscenerna är lika skiftande som naturscenerna. 50 konserter med allt från Bach till sydafrikansk innerlighet, tv-spelsmusik, jazzsväng, nyskriven musik och balkantoner står på programmet.
scenkonstsormland.se

 

Confidencen /O/Modernt
14 juni–19 juni

O/Modernt utforskar förhållandet mellan de klassiska tonsättarnas värld och dagens uttryck inom konst, litteratur, dans, film och musik. Under konstnärlig ledning av violinisten Hugo Ticciati utlovas svenska och internationella artister i oväntade möten och experimentella program. Den nionde upplagan hämtar bland annat inspiration från arvet efter Ludwig van Beethoven.
confidencen.se

 

Kamraterna Årsta teater
19 juni–11 juli

I år bjuder detta spännande operakompani på Amasonernas Drottning av Maria Antonia Walpurgis – en »laserbarockopera som förenar scifi, mystik, ritualer och 1760-tal«. För regin svarar Ditte Hammar och för den musikaliska ledningen Marcus Mohlin.
Kamraterna.com


Så här såg det ut hos Kamraterna i fjol. Vad det blir av Amasonernas Drottning i år återstår att se.

 

Lövstabruk kammarmusikfestival
5–7 juli

Finns det programmusik inom kammarmusiken? Absolut! På årets festival i Lövstabruk har festivalgeneralerna Thomas Rudberg och Antonio Hallongren letat fram kammarmusik som representerar dygnets alla timmar – från Haydns ”Sunrise”-kvartett till Brahms alldeles egna Månskenssonat. Och mycket däremellan.
lovstabrukskammarmusikfestival.com

 

Julitafestivalen
14 juli–11 augusti

Julitafestivalen hålls i år för 26:e gången och erbjuder fem konserter i Julitas Museibyggnad. Festivalen har som kännetecken att bjuda in artister på hög konstnärlig nivå från olika länder. Årets artister kommer från Japan, England, Schweiz, Norge, Spanien och Italien.
julitafestivalen.nu

 

Järna Festival Academy
19–28 juli

För tredje året i följd blir det sommarkonserter och masterclasses i kulturhuset i Ytterjärna fem mil söder om Stockholm. Bland årets artister återfinns Margareta Bengtson, Bengt Forsberg, Emil Jonason, Kati Raitanen, Rebecka Törnqvist och Per Texas Johansson.
jarnafestivalacademy.com

 

Sommarnattens toner
19–21 juli

Sedan 2002 bjuder denna fransk-svenska festival på vacker musik och konst i Roslagens famn. Till årets gäster hör Romeo & Juliakören, Solala, Christian Svarfvar, Jacob Kellermann och tangoensemblen Contraste.
sommarnattenstoner.se

 

Gotland Chamber Music Festival
21–26 juli

I 34 år har Staffan Scheja arrangerat denna festival med grund-idén att låta svenska och internationella toppmusiker mötas, umgås och konsertera på det sommarfagra Gotland. Årets festival gästas av bland andra Elin Rombo, Henning von Schulman och Kristina Winiarski.
gotlandchamber.se


Kvällskonsert i S:t Nicolai kyrkoruin, ett givet inslag på Gotland Chamber Music.

 

Drottningholms slottsteater
18 maj–15 september

Säsongen 2019 inleds ett tvåårigt samarbete mellan Drottningholms Slottsteater och mezzosopranen Ann Hallenberg. Hon blir Artist in Residence och kommer i sommar sjunga titelrollen i Ariodante på den historiska teaterscenen. I ett samarbete med Dramaten blir det även urpremiär på ett nytt verk, Dövheten, med Johan Rabaeus i rollen som Beethoven.
dtm.se


Ann Hallenberg gör i år sin första säsong som Artist in residence på Drottningholm.

 

Kammarmusikfestivalen i Allhelgonakyrkan, Stockholm
15–18 augusti

Årets kammarmusikfestival i Allhelgonakyrkan sker med enbart kvinnliga kompositörer på programmet – från 1800-talets Clara Schumann och Amanda Maier till nutida svenska tonsättare. De flesta av konserterna blandar verk för enbart piano med bland annat harpsolon, stråkkvartetter och sånger.
kammarmusikens-vanner.se


Ylvali Zilliacus gästar årets kammarmusikfestival i Allhelgonakyrkan.

 

Östersjöfestivalen
24–31 augusti

Sju festivaldagar fyllda av klassisk musik och samtal om hållbarhet och musik med intressanta personligheter från regionen. Ur årets program: Brittens Noas Ark, Debussys La Mer, Zemlinskys Sjöjungfrun, Wagners Rhenguldet och Bachs Matteuspassion.
berwaldhallen.se

 

NoMeMus
29 augusti – 1 september

Den medeltida musiken lever vidare i Söderköping. Detta år äger festivalen Nomemus rum i månadsskiftet augusti-september. Årets festival har ett tema runt den heliga Birgitta och hennes samtid och gästas av bland andra Duo medieval.
nomemus.se

 

Uppsala internationella gitarrfestival
9–13 oktober

För sextonde gången blir det i oktober fest för alla gitarrälskare i Uppsala. I år gästar bland andra Yamandu Costa, Gohar Vardanyan, Stephanie Jones, Bill Frisell, Erica Haden och Duo Siqueira Lima, Niño Josele.
uppsalagitarrfestival.se

Norr

 

Härnösands kammarmusikfestival
18–20 oktober

Härnösands kammarmusikfestival äger i år rum i höst. Exakt datum och mer information kommer till sommaren, men räkna med ett högklassigt program som vanligt.
kammarmusikfestival.se

 

Höga Kusten Operafestival
15–21 juli

Höga Kusten Opera är en förening med säte i Nordingrå som arbetar för ett levande kulturliv under devisen »Sveriges folkligaste opera«. Sommarens stora evenemang blir uppsättningen av enaktsoperan Fröken Julie i regi av Gunilla Röör.
kammarmusikfestival.se

 

Sundsvalls kammarmusikfestival
15 juni–21 augusti

Återigen bjuds Sundsvallsbor och turister möjligheten att uppleva kammarmusik av högsta kvalitet.
11 gratiskonserter i Gustav Adolfs kyrkan står på programmet och gästar gör bland andra Nordiska Kammarensemblen, Sundsvalls Vokalkvartett, Rebaroque, Per Gross, Olle Persson, och Mats Bergström.
swedenfestivals.com

 

Festspelen i Piteå
15–19 juni

Norrbotten NEO, Linnea Axelsson, Sveriges Ungdomskör och Peter Mattei hör till de som gästar Piteå i år. Dessutom blir sommarakademi arrangerad av Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet och Framnäs Folkhögskola.
festspelen.se

 

… OCH NÅGRA AVSTICKARE

Som vanligt tipsar vi om några festivaler strax utanför Sveriges gränser. Här 11 stycken som är väl värda en avstickare.

Finland

 

Savonlinna Opera Festival
4 juli–3 augusti

Semester vid Saimens skimrande fjärdar och i strandstadens unika stämning. I sommar kan du återigen njuta av oförglömliga sommarupplevelser på operafestivalen i Nyslott/Savonlinna. Rossinis Barberaren i Sevilla, Verdis Rigoletto, Mozarts Enleveringen ur seraljen, ett gästspel från La Scala och ett från Volksoper Wien säkerställer att tornsvalorna i Olofsborg börjar dansa även i år.
operafestival.fi

 

Kuhmo Chamber Music
14–27 juli

Den östfinska festivalen kan skryta med sina anor: i juli kommer det att ljuda kammarmusik i Kuhmo för 50:e gången i ordningen. Det fullödiga programmet, de unika konserterna och de vita nätterna i naturskön miljö talar till alla sinnen.
kuhmofestival.fi

 

Katrina Kammarmusik
6–10 augusti

I sommar är det dags för den tjugonde Katrinafestivalen och det ska naturligtvis firas. Schlager är inte det ord man kanske främst förknippar med kammarmusik, men årets festival kommer visa på ”schlagers” genom alla tider – från madrigaler och operaslagdängor till dagens Eurovision. Bland gästerna märks ålandsbördiga sopranen Sofie Asplund.
katrina.ax

 

Åbo musikfestspel
8–22 augusti

Åbo musikfestspel är Finlands äldsta kontinuerligt ordnade musikfestival. Den mångsidiga stadsfestivalen bjuder på högklassig musik för alla smaker: stora orkesterkonserter, kammarmusik, recitaler, jazz, utomhusevenemang och konserter för barn. Som konstnärlig ledare fungerar dirigenten Klaus Mäkelä.
turunmusiikkijuhlat.fi

 

Lahtis Internationella Sibeliusfestival
5–8 september

Den internationellt ansedda festivalen samlar i år Sibelius-fans från hela världen för 20:e gången. Sinfonia Lahti bjuder på en mäktig jubileumsfestival i Sibeliushusets utomordentliga akustik. Festivalens konstnärlige ledare är orkesterns chefsdirigent Dima Slobodeniouk.
sinfonialahti.fi

Danmark

 

Copenhagen Summer Festival
28 juli–8 augusti

Som vanligt står unga och lovande talanger i blickpunkten i denna festival i den danska huvudstaden. Från slutet av juli och en dryg vecka in i augusti finns möjligheten att ta del av artister som kanske är framtidens storstjärnor på den klassiska musikhimlen.
copenhagensummerfestival.dk

 

Copenhagen Opera Festival
1–10 augusti

Köpenhamns operafestival bjuder i sin 10:e upplaga bland annat på Don Giovanni, La Bohème och Eight songs for a mad king. Dessutom kan man pröva på operabingo, eller ta en tur med ”operettbåtarna” som kryssar fram i kanalerna till tonerna av klassiska slagdängor från operettens underbara värld.
operafestival.dk

 

Opera Hedeland
9–17 augusti

Opera Hedeland är en utomhusscen strax öster om Roskilde. Scenen blev invigd 1996 och sedan 2002 har man varje år i augusti satt upp en operaföreställning. Håll tummarna för att vädergudarna är på humör och att regnet håller sig undan picknickkorgar och besökare till årets Carmen-uppsättning!
operahedeland.dk


Opera Hedeland spelar i år Bizets Carmen. I titelrollen: Andrea Pellegrini.

Norge

 

Bergen International Festival
22 maj–5 juni

Festspelen i Bergen är en årlig musik-, teater- och konstfestival som sedan 1953 hålls i månadsskiftet maj-juni. Edvard Griegs musik har hela tiden haft en central plats i festspelen; bland annat spelas varje år hans a-mollkonsert på avslutningskonserten.
fib.no

 

Stavanger kammermusikk
6–11 augusti

Denna norska festival som grundades för mer än 25 år sedan av cellisten Truls Mørk och oboisten Gregor Zubicky. Festivalens nuvarande konstnärlige ledare Andreas Brantelid och Christian Ihle Hadland har satt samman ett spännande program som bland annat innehåller konserterna »Russiske bonanza og bøhmisk solskinn« och »Tsjekkisk morgengymnastikk«.
kammermusikkfestivalen.no

 

Oslo kammarmusikfestival
15–24 augusti

Sedan 1989 har violinisten Arve Tellefsen arrangerat denna kammarmusikfestival i den norska huvudstaden. Årets program var inte fastställt vid tiden för denna tidnings pressläggning, men hemsidan uppdateras allteftersom.
oslokammermusikkfestival.no

About The Author