Maria Lithell Flygs samlade kammarmusik sprider ljus längs den tunna linjen mellan glädje och sorg.

En gång i tiden kunde man teckna årsabonnemang på numera nedlagda Rikskonserters skivmärke Caprice. Numera prenumererar man på strömningstjänster som Spotify. Men all världens musik för en spottstyver i månaden gör skivutgivningen ännu tuffare, inte minst för just den nyskrivna konstmusiken.

När ingen längre har ett statligt uppdrag med helhetsansvaret att ”sprida god musik på skiva”, som det hette hos skivklubben Caprice, får många svenska tonsättare både ge ut och marknadsföra musiken på egen hand. Fördelen är en konstnärlig frihet, nackdelen att produktionerna kan spreta i alla möjliga riktningar och drunknar i mängden.

En av alla dessa flitiga gör-det-självare, som utan fasta plattformar får förlita sig på fonogramstöd, är den musikaliska mångsysslaren Maria Lithell Flyg, som komponerar såväl orkesterstycken som popskivor. Hon är en tonsättare som tänker, känner och ofta vill berätta; 2014 skrev hon kammaroperan Någon borde ta tag i det här… som handlade om klimatförändringarna. I fjol kom albumet Seven Deadly Sins med samma mer och mer akuta tema.

Men det är svårt att vara lika bra på alla grenar och singer/songwriter-betonad kammarpop är ofrånkomligen den sjungande Lithell Flygs svagare sida. Därför blir jag extra glad över nya skivan Collected Chamber Music – samlad kammarmusik – för bland annat Stockholms Saxofonkvartett och violinparet Duo Gelland samt andra för tillfället sammansatta konstellationer. Styckena heter sådant som Jag är en känslig själ (för saxofon och svirrande slagverksklanger) och Längst inne i mitt huvud (för barytonsolist och blandad kör samt violinisten Cecilia Zilliacus och pianisten David Huang).

Lyriskt tonalt och lekfullt är också ljuset som sprider sig i den suveräna oboekvartetten The Thin Line Between Sorrow and Joy med musiker från Sveriges Radios Symfoniorkester. Stora känslor i det lilla, inte olikt Messiaens Kvartett för tidens ände i sin balansgång längs den tunna linjen mellan glädje och sorg.

Johanna Paulsson

Maria Lithell Flyg
Collected Chamber Music
Stockholms Saxofonkvartett, Magdalena Meitzner, Duo Gelland, Cecilia
Zilliacus, David Huang, Olle Persson med flera
Dirigent Lone Larsen
Little by Lithell Music Production/Footprint Records FRCD1900106

 

About The Author