Den första upplagan av Kungliga Operans Anders Wall-stipendium tilldelas sopranen Cornelia Beskow, aktuell i rollen som Sieglinde i Valkyrian som har nypremiär nu på torsdag.

– Med en exceptionell röstklang, naturlig musikalitet och stark scennärvaro är Cornelia Beskow en värdig mottagare av Kungliga Operans Anders Wallstipendium 2017, säger operachef Birgitta Svendén.

Den lyrisk-dramatiska sopranen Cornelia Beskow tog solistexamen från Operaakademiet i Köpenhamn i juni 2012. Hösten 2015 debuterade hon på Kungliga Operan i Stockholm som Donna Elvira i Don Giovanni (bilden ovan). Nästa säsong återkommer hon som Chrysothemis i Elektra och Tatjana i Eugen Onegin.

Syftet med det nya stipendiet är att ge yngre, internationella eller svenska, operasångare ett verksamt stöd i början av sin karriär. Efter ett nomineringsförfarande väljs stipendiaten ut genom provsjungning på Kungliga Operan och får utöver ett stipendium på 200 000 kronor även en framträdande roll inom sitt röstfack i en av operans produktioner. En donation från Anders Walls Stiftelse täcker kostnaderna för rollbesättning, provsjungning, stipendieutdelning och stipendiatens uppehälle i förekommande fall.


Birgitta Svendén och Anders Wall tillsammans med den nya stipendiaten.

 

 

 

About The Author