När Arkadij Volodos spelar solopianomusik av Brahms, allt är naturligt och självklart.

Arkadij Volodos hör utan den minsta tvekan till dagens allra främsta pianister. På samma gång är han ytterst tillbakadragen och ger nuförtiden få konserter. Hans karriär hör till de sällsynta i modern tid som inte inletts med vinst i någon av de stora pianotävlingarna. Att Volodos först vid 15 års ålder valde att välja pianistyrket gör honom än mer anmärkningsvärd.

Den sparsmakade diskografin (allt finns utgivet på Sony) rymmer många exempel på Volodos imponerande briljans och vitalitet. Inte minst parafraser av Cziffra, Horowitz och honom själv ger prov på spel som bara de mest uppburna virtuoserna kan matcha. Men som den fullblodsmusiker han är behärskar Volodos hela spektrumet av uttryck.

Med en av senare tids bästa Schubert-album (2002) och poetiskt innerliga tolkningar av Mompous musik (2013) har Volodos redan visat sin förmåga att gestalta de sköraste nyanser. Frågan är dock om han inte når ännu längre med den här inspelningen av sen solopianomusik av Brahms.

Det här är svårtolkad musik. Inte sällan blir tolkningarna pretentiöst tråkiga, manierade eller ytliga. Hos Volodos är istället allt naturligt och självklart; från det allra första anslaget fångas man av koncentrationen och det varmt poetiska uttrycket. En skön balans av känsla och intellekt. Och så denna makalösa kontroll av de allra svagaste nyanserna! Allt hörs trots en inspelning med suddig basklang. Det är bara att hoppas på att Volodos återkommer med ytterligare Brahms-inspelningar.

Höjdpunkt Skivans sista, mest förtätade verk (op.118:6), är hos Volodos som en gripande orkesterdikt

Lyssna också på Volodos allra första album, Piano Transcriptions (Sony), starten på en lysande artistbana.

 

Johannes Brahms
Solopianomusik
Arkadij Volodos
Sony 88875130192

 

About The Author