Festivalen O/Modernts egen kammarorkester skivdebuterar med musik av både Beatles och Arvo Pärt.

Ingen koppling är för djärv för violinisten Hugo Ticciati. O/Modernt kammarorkesters debutalbum White Light utforskar musikhistorien på samma gränsöverskridande vis som hans egen sommarfestival på Confidencen med samma namn. Kontemplativ musik av de religiösa minimalisterna Arvo Pärt, John Tavener och Peteris Vasks möter arrangemang av ett par Beatleslåtar med filosofier kring den indiska ragan som gemensam nämnare. Den meditativa spännvidden mellan österländskt och västerländskt, konstmusik och pop binds samman av korta improvisationer.

I skivhäftet förklarar Ticciati konceptet med att vi aldrig kan höra det förflutnas musik på samma sätt som när den var ny. Och att musiken därför ständigt filtreras genom vårt eget individuella ljudprisma. White Light handlar alltså lika mycket om själva lyssnandet. Cantus in Memoriam Benjamin Britten är ett exempel på Pärts tintinnabuli, en klockklingande kompositionsteknik eller konsten att utvinna en rikedom av ljus ur ett minimalt klangmaterial. Vasks halvtimmeslånga violinkonsert Tala Gaisma (Distant Light) är ett mer dualistiskt verk med såväl demoniska valser som änglalika cantilenor – sångbara melodier – och Ticciati själv som innerlig solist.

Valet av stycken påminner om det milda soundet man brukar förknippa med skivbolaget ECM, på gott och ont. New age-känslan är farligt nära. Men när inslag av strupsång, indisk sarod och skimrande övertoner sträcker ut sig över en dubbelskiva uppstår ändå tillräckligt mycket motstånd för att göra mötet intressant.

Johanna Paulsson

Höjdpunkt De dualistiska kontrasterna i Peteris Vasks fint framförda violinkonsert Tala Gaisma (Distant Light).

Testa också Hugo Ticciatis duoskiva Sonic Philosophy: Colour and Affect med pianisten Henrik Måwe (Orchid Classics, 2014).

White Light: The Space Between
O/Modernt kammarorkester
Solister Hugo Ticciati (violin, konstnärlig ledare), Matthew Barley
(cello), Soumik Datta (sarod), Sukhvinder Pinky Singh (tabla) och
Gareth Lubbe (strupsång)
Signum Classics SIGCD532
Musik av religösa minimalister som Arvo Pärt möter
improvisationer och Beatleslåtar.

About The Author