Sällan har naturen känts så frodig och levande som i Iván Fischers tolkning av Mahlers längsta symfoni.

Mycket finns att säga om den mångfacetterade personligheten Gustav Mahler. Bland annat var han en utpräglad vanemänniska. Sommartid gick han varje morgon till kompositionsstugan vid sjöstranden och arbetade på sina väldiga symfonier. Själv gav han det tredje verket öknamnet ”monstersymfonin”: ”Förfärligt hur den fortsätter att växa bortom allt jag tidigare gjort, min andra symfoni känns som ett spädbarn.”

Iván Fischers inspelning av trean innebär att han (förhoppningsvis) snart har förevigat alla tonsättarens symfonier på cd. Är du bekant med tidigare Mahlertolkningar från hans taktpinne nickar du förmodligen igenkännande vid lyssningen – uttrycksfullhet, detaljrikedom och omsorgsfullhet har blivit något av ett signum för Fischer och den orkester han själv grundade för drygt tre decennier sedan. Frågan är om Budapestorkestern någonsin har varit bättre: silkeslena stråkar, klart och uttrycksfullt träblås och ett brass med imponerande tyngd och med härligt utmejslade trombonsolon. Allt klingar i en utmärkt ljudupptagning som så ofta hos Channel Classics och själv försjunker jag in i en drömlik, filmisk sinnesstämning som ger en angenäm lyssningsupplevelse.

Även om Mahler drog tillbaka programmet för inledningssatsen ”Sommaren marscherar in” känns dessa ord helt logiska i den här naturlyriskt uttrycksfulla tolkningen. Vilket inte ska tolkas som att framförandet saknar tyngd. Men vill du ha din Mahler serverad med brutalitet och oberäknelig impulsivitet riskerar du måhända att bli besviken.

Axel Lindhe

Höjdpunkt Solotrombonistens insats i första satsen är inget annat än magnifik.

Testa också Fischers övriga Mahlerinspelningar på Channel Classics. Fjärde symfonin är kanske den mest helgjutna.

Gustav Mahler: Symfoni nr 3
Solist: Gerhild Romberger, alt
Cantemus Children’s Choir, Chor des Bayerischen Rundfunks
Budapest Festival Orchestra
Dirigent: Iván Fischer
Channel Classics CCS SA 38817

About The Author