Mitsuko Uchida fick sitt internationella genombrott med Mozarts pianokonserter på 80-talet. Nu återvänder hon till repertoaren.

Ibland känns talet om att musiker eller dirigenter inte ska ”ställa sig i vägen” för tonsättaren som bara tomt prat. Men när jag lyssnar på Mitsuko Uchidas pianospel känns talesättet fullständigt logiskt. En av hennes styrkor är med vilken omsorg och finess hon mejslar ut musikaliska fraser, samtidigt som hon får musiken att flöda naturligt och otvunget. Som om den svåra konsten att spela Mozartkonserter vore den enklaste sak i världen. I den sjuttonde konserten, med sina djärva och abrupta harmoniska krumsprång, klingar tonerna från hennes fingrar med en föredömlig klarhet och fräschör. Och det är verkligen ett kammarmusikaliskt musicerande i bästa bemärkelse som strömmar ut ur högtalarna: samspelet med virtuosa Clevelandorkestern fungerar oklanderligt. Skivans andra verk – den tjugofemte pianokonserten – tenderar att vara mer populär bland pianister än bland publiken, men här illustrerar Uchida och orkestern verkligen vilken storartad musik även det här är genom att skickligt belysa såväl det grandiosa som det subtila i Mozarts partitur.

Uchidas pianospel är knappast något för den som vill ha maximalt Mozartskt ”svängrum” med uppskruvad puls, i stil med vad ”tidstrogna” musiker brukar effektuera. Men den som söker transparens, finess och välavvägda Mozarttolkningar där tonsättarens snillrika harmoniska vändningar klingar med största möjliga klarhet kan knappast hitta en bättre uttolkare av den här repertoaren.

Höjdpunkt Långsamma satsen i 17:e konserten.

Testa också Uchidas ypperliga tolkningar av Mozarts pianosonater som finns samlade i en box från Decca.

Axel Lindhe

Mozart: Piano Concertos No 17 &  no 25
Mitsuko Uchida, piano
The Cleveland Orchestra
Decca 0289 483 0716 6

Gillade du den här artikeln?

Om svaret är ja och du vill läsa fler texter av det här slaget rekommenderar vi en prenumeration på Opus – musikvärldens mest exklusiva magasin om klassisk musik och opera. Opus bjuder på initierade reportage från kunniga skribenter, det senaste från svenskt och internationellt musikliv och recensioner av de hetaste inspelningarna och föreställningarna.

Ett förmånligt prenumerationserbjudande hittar du genom att klicka på denna länk.

About The Author