En ny operafestival är under uppsegling i Östergötland. Om allt går enligt planerna har Vadstena inom ett decennium en festival som kan mäta sig med de riktigt stora i Europa.

Från sommaren 2021 är det, om planeringen håller, tänkt att den akustiskt utmärkta innergården på Vasaslottet i Vadstena skall bli skådeplats för fullskaliga operauppsättningar ”på hög internationell nivå”, som det heter i en presentationsbroschyr.

Staden Vadstena har redan, genom den framgångsrika Vadstena-Akademin, hög status i operavärlden, både i fråga om gammal och ny repertoar. Akademin har kunnat använda bland annat den så kallade Bröllopssalen inne i slottet. (Där firade Gustav Vasa, sedermera landsfader, ett av sina bröllop.) Vadstena-Akademin tillhör också arrangörsgruppen.

Regionens centrala kulturinstitutioner ställer sig på rad bakom projektet. I en exekutiv grupp ingår representanter från Scenkonstbolaget i Östergötland, Östgötateatern, Norrköpings symfoniorkester och, inte minst, Linköpings universitet samt nypensionerade operachefen i Malmö, Bengt Hall.

Tanken är att en operafestival skall utveckla sig efter den första årgången. Förutsättningarna finns i form av konstnärlig kompetens (”stark musikalisk infrastruktur”) och en positiv inställning (pengar) skall väl kunna fixas… I broschyren talas vidare om ”oförglömliga upplevelser” och ”nya möjligheter för regionens besöksnäring”.

Men lite bråttom är det allt för att baxa projektet på plats: sponsorer skall entusiasmeras, avtal med berörda kommuner formuleras. Och det skall konstrueras ett flexibelt tak över borggården, att nyttjas när spelet är igång och publiken på plats.

Carlhåkan Larsén


Har bättre aktustiska förutsättningar än Savonlinna menar initiativtagarna. Om den nya operafestivalen kommer ta över rollen som Nordens flaggskepp återstår att se.

About The Author