Mästercellisten Rostropovitj stred även för frihet i diktaturens Sovjet – och priset blev högt.

Titelns ”indomitable” översätts med okuvlig eller obetvinglig. Det passar verkligen in på den urkraft som Mstislav Rostropovitj var. Hans laddade tolkningar, där inlevelsen i varje gest och fras hade en storslagen intensitet som nog ingen annan cellist mäktat med. Rostropovitj besatt även en social begåvning utöver det vanliga. De som hade förmånen att möta honom beskriver förmågan att ge uppmärksamhet åt var och en som något som kännetecknade Rostropovitjs karaktär.

Samtidigt hade Rostropovitj en moralisk kompass och ett mod som få andra, och det i ett land där självständighet och ovilja att anpassa sig till staten kunde få ytterst allvarliga konsekvenser. I sin dokumentär om cellisten väljer Bruno Monsaingeon att bygga berättelsen kring Rostropovitjs vänskap med Aleksandr Solzjenitsyn. När Rostropovitj fruktade för sin väns liv lät han publicera ett öppet brev där myndigheterna kritiserades för den behandling Solzjenitsyn fått utstå. Det blev upptakten till flera års förföljelse, där Rostropovitj inte längre tilläts resa utomlands eller spela konserter i de större städerna. Till sist lämnade han och familjen Sovjet och blev därefter berövade sina medborgarskap.

Som så ofta tidigare väver Monsaingeon en tät berättelse med många unika musikaliska inslag. Rostropovitjs vänskap med Prokofjev finns självklart med liksom samarbetet med Sjostakovitj – även om den sistnämnde får förvånande litet utrymme i filmen. Väl valda jämförelser – som den mellan Daniil Sjafran och Rostropovitj i Schumanns cellokonsert – gör det musikaliska porträttet helgjutet utan att trötta tittaren med hyllningar från kollegor. Och som den sofistikerade dokumentärfilmare han är undviker Monsaingeon en traditionell berättarröst. Här är det istället redigeringen som bygger sammanhanget.

Till skillnad från Monsaingeons mycket sevärda filmer om och med Glenn Gould, Svjatoslav Richter, Dietrich Fischer-Dieskau och Yehudi Menuhin, finns med några få undantag inga kommentarer från Rostropovitj själv. Det är självklart synd att han inte ville vara med på den typen av intervjuer. Istället får vi som bonus tre fantastiska filmade musikavsnitt: en sen men ypperligt framförd avslutning av Tjajkovskijs rokokovariationer, genialt samspel mellan Rostropovitj, Menuhin och Kempff inspelad 1974 samt ett magiskt framförande av en Bachsaraband. Dessutom får vi genom intervjuer av deras barn en fördjupad beskrivning av hur Rostropovitj hjälpte Solzjenitsyn.

Jörgen Lundmark

 

Höjdpunkt Den djupa inlevelsen i sarabanden i Bachs andra cellosvit.

Mstislav Rostropovitj The Indomitable
Bow, Dokumentär av Bruno Monsaingeon
Naxos Blu-ray NBD0082V eller DVD 2110583

 

 

About The Author