Peter Jablonski har återvänt till hemstaden tillsammans med sin fru Anastasia Belina. I helgen slår de upp portarna för första upplagan av Karlskrona International Piano Festival.

TEXT & FOTO JAN HINDERSON

 

Konsertpianisten Peter Jablonski har återvänt hem. Numera bor han och Anastasia Belina i Lösens prästgård i utkanten av Karlskrona.

– Det är 500 meter från Lyckeby där jag växte upp. Vi köpte prästgården i april förra året och efter första sommaren här ville vi helt enkelt inte återvända till stressen i London, säger Peter Jablonski.

För båda innebär flytten från London till Lösen inte bara ett byte av miljö, utan också att deras karriärer växlar in på nya spår. Peter Jablonski fortsätter att ge pianokonserter, men slår av rejält på takten i turnerandet och musikhistorikern Anastasia Belina kommer att fortsätta att forska och skriva, men inte inom universitetsvärlden.

– Jag slutade för två månader sedan på Royal College of Music. Alla är så pressade i den akademiska världen: det som räknas är hur mycket man publicerar sig, vare sig man har något att säga eller inte, säger hon.

– Jag har turnerat i 30 år. Det har varit ett fantastiskt liv på många sätt och jag vill inte ha det ogjort. Men man ser nästan bara konsertsalar och hotellrum. Första gången jag var i Rom bad jag taxichauffören att han skulle ta en sväng förbi Colosseum på väg tillbaka till flygplatsen, så att jag åtminstone fick se något av stan, säger Peter Jablonski.

Han har också tröttnat på förutsägbarheten i den repertoar han förväntades spela:

– Jag har spelat Griegs Pianokonsert 100 gånger och Rachmaninovs lika mycket. Det är ett fåtal kompositörer och verk som dominerar i konserthusen.

– Nu vill jag förnya min repertoar, hitta kompositörer och verk som glömts bort eller sällan spelats, men som förtjänar att lyftas fram.

Peter Jablonski och Anastasia Belina har ett gemensamt intresse i att förnya den traditionella konsertrepertoaren. Med nya festivalen får de en unik möjlighet till det.


Peter Jablonski och Anastasia Belina har ett gemensamt intresse i att förnya den traditionella konsertrepertoaren. Tidigare har Anastasia Belina forskat kring rysk 1800-talsopera, men nu ägnar hon sig framför allt åt att lyfta fram bortglömda svenska 1800-talskompositörer.

 

Där sammanfaller deras båda intressen. Ett av Anastasia Belinas forskningsområden är bortglömda svenska 1800-talskompositörer, ofta kvinnliga. Hon vill att deras musik åter ska uppmärksammas och spelas.

– Det är inte för att de är kvinnor eller blivit bortglömda, utan för att det är bra musik som förtjänar att höras, säger hon.

Hon berättar om kompositörer som Elfrida Andrée, Sveriges första domkyrkoorganist.

– Hon skrev mycket för orgel, men också orkesterverk.

– Valborg Aulin. Hon blev Jenny Lind-stipendiat 1885 och studerade i Paris och Köpenhamn. Men när hon sen flyttade från Stockholm till Örebro försvann hon ur det allmänna medvetandet, berättar Anastasia Belina.

– Jag spelar en del av hennes verk. Det är en mycket emotionell och kraftfull musik, säger Peter Jablonski.

Andra kvinnor hon nämner ur det svenska 1800-talet är Laura Netzel och Ruth Almén, men också manliga kompositörer som förtjänar att lyftas fram som Jan van Bohm och Natanel Berg, kompositör och veterinär.


Lösens prästgård i utkanten av Karlskrona är numera bas för Peter Jablonski och Anastasia Belina.

 

Både Aulin och Netzler återfinns också i paret Jablonski-Belinas nya storsatsning: En stor pianofestival i Karlskrona 6–9 november, med sex konserter, tio pianister och ett fyrtiotal verk.

– Varje konsert innehåller någon kvinnlig kompositör, utom den kvällen som ägnas helt åt Peter Tjajkovskij på 125-årsdagen av hans död.

Det är en internationell skara pianister som tar plats vid Steinwayflygeln i Karlskronas konserthus och ett medvetet val är att många av dem är unga:

– Jag vet hur viktigt det är att tidigt komma upp på scenen. Repetera är en sak, men man lär sig spela när man spelar för publik. Det är på scenen man hittar sig själv som pianist, säger Peter Jablonski.

 

 

Karlskrona International Piano Festival

Vad Peter Jablonski och Anastasia Belina startar en ny pianofestival i Karlskrona.
När 6–9 november
Var Konserthusteatern vid Stortorget i Karlskrona Förutom sista konserten som sker på Marinmuseum.
Medverkande pianister Julius Kim (Sydkorea), Ermin Tkalek (Slovenien), Jack Campbell (England), Herman Pellback (Sverige), Shuyi Zhang (Kina), Siru Su (Kina), Konstantin Vilensky (Polen), Julia Marin (Rumänien), Jean Marc Luisada (Frankrike) och naturligtvis Peter Jablonski (Sverige). Här en länk till programmet.

About The Author