Matthias Goerne och Markus Hinterhäuser framför Schuberts Winterreise med bildrik fantasi.

Redan under stumfilmstiden var det allt som oftast klassisk musik, eller snarare klassiska pärlor, som ackompanjerade filmen. Även i tecknad film användes välkända teman från konstmusiken tidigt. Med Disneys Fantasia blev musik och animation en integrerad helhet.

Animatörer har inte sällan använts sig av klassisk musik. Filmer av Oskar Fischinger, Alexander Alexeïeff, Bruno Bozzetto och Georges Schwizgebel rekommenderas. Åtskilliga andra konstnärer har på olika vis illustrerat ett musikverk. Tyvärr är det sällan som de olika konstuttrycken blir till en helhet. William Kentridges vackert nyansrika visualiseringar hör till undantagen. Skiftningar mellan och överlagringar av traditionell animering, typografiska element, lånade illustrationer och stiliserad kalligrafi fördjupar upplevelsen utan att det känns tillgjort.

Matthias Goernes magnifika tolkning av Schuberts sena mästerverk kan inte nog lovordas. Hans expressiva intensitet är sant gripande i de här filmade konserterna. Dessutom klingar sången utan undantag vackert i alla register. Tillsammans med den föredömligt lyhörde Markus Hinterhäuser skapar han tolkningar med både stor spännvidd och kammarmusikaliska nyanser. Till det en tillfredsställande produktion: klar bild, tydligt men aningen hårt ljud i diskanten.

Den dokumentär som också finns med på skivan är glädjande nog verkligen intressant. De vältaliga artisterna resonerar bland annat kring Winterreise och om att det allmänmänskliga budskapet som verket rymmer.

Höjdpunkt Det rörande vemodet i Der greise Kopf.

Testa också Bruno Bozzettos briljanta film Allegro non troppo, en modern kommentar till Disneys Fantasia.

Jörgen Lundmark

Schubert
Winterreise
Solister Matthias Goerne baryton, Markus Hinterhäuser piano, William Kentridge visualiseringar
Cmajor 738104 (bluray, finns även som DVD)

 

About The Author