Hyllade uruppföranden, lovordade cd-skivor, åtråvärda priser och stipendier. De senaste åren har inte direkt varit utan framgång för Andrea Tarrodi. Och det verkar fortsätta på den vägen. 2018 började med en Grammis för nya stråkkvartettskivan och i april väntar fyra prestigefulla konserter under tonsättarweekenden i Stockholms konserthus. I nya numret av Opus möter du den ständigt aktuella tonsättaren i en längre intervju signerad Bo Löfvendahl. Läs om inspirerande fågelsång, filmen som fick henne att välja tonsättarbanan och det lustfyllda arbetet som leder fram till noterna på pappret. Bland mycket annat!

Ur det övriga innehållet i Opus 80:

 

ENSAMHETENS SÅNGER

Carlhåkan Larsén har läst Ian Bostridges bok om Winterreise som nyligen kommit ut i svensk översättning.


Bostridge i ”The Dark Mirror” (2016), en scenisk Winterreise som gick upp på Barbican Theatre häromåret. Nu är han aktuell med en magnifik bok om samma verk.

 

EFTER METOO & VISJUNGERUT

Drygt 700 kvinnor har sjungit ut om övergreppskulturen i kulisserna. Men vad händer nu? Opus har samlat röster från olika delar av operabranschen för att hitta möjliga vägar framåt.

 

SIXTEN EHRLING 100 ÅR

Sixten Nordström tecknar ett personligt porträtt av Sixten Ehrling, vår mest berömda dirigent vid sidan av Herbert Blomstedt.


Sixten Ehrling är en av många jubilerande svenska musikpersonligheter i år och föräras självfallet ett större porträtt i Opus.

 

MUSIKGUIDE TILL TOKYO

Häng med till Tokyo, metropolen som stoltserar med fler orkestrar än alla europeiska storstäder och vars konserthus har kommit att fungera som akustiska förebilder över hela världen.


Suntory Hall – ”hjärtat” i Japans klassiska musikliv.

 

VINTERMUSIK

Tag plats i kälken när Opus frossar i musik om frostiga klanger, stelfrusna landskap, virvlande snöflingor, hackande tänder och Arktis och Antarktis ändlösa vidder.

 

JAG & MITT INSTRUMENT

Möt David Huang i ett samtal om hans ständiga följeslagare: pianot.


David Huang, pianist som du möter i den fjärde delen av Opus uppskattade serie ”Jag & mitt instrument”.

 

Musiknyheter, krönikor, recensioner av de viktigaste utgivningarna på cd och dvd – det övriga innehållet i Opus 80 lär inte göra någon besviken!

Inte prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här.

About The Author