En av världens bästa gitarrister slår sig samman med mezzo-stjärnskottet Isabel Leonard. Resultatet är mycket njutbart.

Som gitarrnörd har man kanske ofta en annan ingång till musik och musiker än andra? Ackompanjatören på denna skiva, gitarristen Sharon Isbin, har jag följt i hela mitt vuxna liv och känner utan och innan. Som en av de verkligt få gitarrister som vunnit en Grammy i USA har hon alltid varit en lysande stjärna med sitt varma uttrycksfulla spel. Alltid exakt men aldrig mekaniskt.

Mezzosopranen Isabel Leonard å andra sidan, som de senaste åren jobbat på praktiskt taget alla stora operahus, gett ut Grammy-vinnande skivor och turnerat världen över blir istället en förnämlig ny bekantskap! Med sin intensiva fullblodsröst, sina stora gester och mörkare register passar hon för den spanska musiken på denna skiva som hand i handsken. Man tror henne verkligen när hon i den spanska folkvisan ”Polo” sjunger ¡Malhaya el amor! ”Eländig är kärleken!” Klichéer? Ja visst, men man vill ju också verkligen höra klichéerna i denna repertoar!

Skivan är fylld av underbara arrangemang av bland andra Granados, de Torre och Montsalvatge gjorda av Sharon Isbin och klingar så fint som vore de skrivna för gitarr i original. Som formalist kan jag störa mig på att skivan har några gitarrsolon som mest känns som utfyllnad. Dessutom tar Isbin arrangemangscred av Manuel de Fallas sångsvit som faktiskt är gjort av Emilio Pujol men med (för all del) små ändringar av Sharon. Det senare irriterar mig inte bara som formalist och gitarrnörd utan även som petimäter. Jag är dock säker på att alla andra, med mer hälsosamma ideal, bara kommer att njuta!

David Härenstam

Höjdpunkt Siete Canciones populares españolas, sex spanska folksånger om kärlek och svek som arrangerades för sopran och piano av Manuel de Falla. Allra bäst gör de sig givetvis, som här, för gitarr.

Testa också Operan Cold Mountain av Jennifer Higdon utgiven på Pentatone med Isabel Leonard som solist. Storslagen, spännande musik som ibland för tankarna till Michael Tippett och hans arrangemang av Negro Spirituals.

 

 

Isabel Leonard & Sharon Isbin
Alma Española
Bridge 9491

About The Author