Följ med The Gothenburg Combo på en musikalisk resa i den klassiska musikens gränsland.
 

Hur låter en färd med en havsström? Hur klingar ett korallrev? Döljer det sig ett förlorat musikaliskt rike i de outforskade havsdjupen? Tre frågor som Sveriges oomtvistat bästa gitarrduo ställer sig på sin nya skiva när de med dödsförakt kastar sig över Jules Vernes roman En världsomsegling under havet.

En hel skiva med egenkomponerad programmusik? Ett konceptalbum med minimalistisk musik för gitarrduo? Orkar man verkligen med det? Efter att ha badat i timmar i dessa underbara musikers tonkaskader, med skivan på repeat, låtit mig dras med i malströmmen och svävat med dem över korallreven finns bara ett givet svar.

Musiken skissar en suddig drömsk bild, tonalt är det sällan utmanande, rytmiskt aldrig särskilt komplext. Tankarna går ibland rent av till popmusikens idiom med pulserande åttondelsbasar och repetitiva fraser och klanger. Och visst, emellanåt kan jag höra min ”inre Segovia” viska bittra negationer om att detta ju inte längre är klassisk musik alls.

The Gothenburg Combo själva skulle dock knappast bry sig ett spår om detta. Antagligen bara ta det som en komplimang. För denna duos konstnärliga resa och idé har varit klar som havsvatten sedan starten. Ständigt har de utforskat genregränser och glatt sett vilt skilda musikstilar kollidera mellan deras tolv strängar. Alltid innovativt och alltid med en obändig kärlek till musiken och gitarrens förmåga till gränslöst uttryck. Jag trycker ner min stockkonservativa sida: Den här skivan är fantastisk!
 

Höjdpunkt Helheten är höjdpunkten! Sätt på dig ett par bra hörlurar, lägg dig i din säng, blunda och låt dig föras med.

Testa också Electric Counterpoint skriven av Steve Reich och framförd av Pat Metheny på Nonesuch Records.

 

The Gothenburg Combo
David Hansson
Thomas Hansy
Seascapes-20 000 leagues under the sea
Combocd 005

About The Author