Under sommarhalvåret svämmar framför allt Europa och Nordamerika över av klassiska musikfestivaler. Inget specialområde är för litet för att få en egen musikfest – det är bara att välja och vraka bland allt ifrån storslagna arrangemang till härligt nördiga skapelser. Det är inte lätt att hitta rätt i det enorma utbudet, så håll till godo: Här är OPUS guide till sommarens mest originella festivaler!

Text: Axel Lindhe

 

Mäktigast scenografi


Bregenzer Festspiele, 19 juli–20 augusti

Den flytande scenen i Bodensjön gör en föreställning i Bregenz till ett äventyr i sig. När man dessutom satsar på en spektakulär scenografi blir upplevelsen ännu en dimension större. Bregenz torde dessutom vara den enda klassiska musikfestival som har figurerat i en Bondfilm. I A Quantum of Solace från 2008 utspelar sig en rafflande scen där Bond (Daniel Craig) jagar skurkar i kulisserna allt medan musiken från Puccinis Tosca dånar ut från scenen.

bregenzerfestspiele.com

Mest engelsk

Edward Elgar, en självskiven tonsättare på The English Music Festival.

The English Music Festival, 26 maj–29 maj

Tycker du det spelas för lite engelsk musik? Då är The English Music Festival i natursköna Oxfordshire något för dig. Under festivaldagarna spelas nämligen enbart musik av inhemska tonsättare. Helt naturligt i en tid av Brexit? Eller kanske bara ett tecken på tröttsam chauvinism?

englishmusicfestival.org.uk

 

Ö-rikast


St Magnus International Festival, 16–24 juni

Orkneyöarna känns kanske som ett udda ställe att anordna en festival på. Icke desto mindre har det anordnats musikfestivaler här sedan 1977, då en grupp tonsättare med Sir Peter Maxwell Davies i spetsen bestämde sig för att även den avlägset belägna ögruppen behövde en klassisk musikfestival.  Förutom vacker musik finns möjligheten att uppleva en mytologisk vikingabygd i skirt midsommarljus.

stmagnusfestival.com

 

Vinaktigast


Musik & vin-festivalen vid Clos de Vougeot, 16 –25 juni

Klassisk musik och vin är ingen dum konstellation. Det har man tagit fasta på vid festivalen vid slottet Clos de Vougeot i Bourgogne i Frankrike, där konserter kombineras med vinprovningar och middagar. Konstnärlig ledare är David Chan, till vardags konsertmästare vid Metropolitan i New York och tillika vinälskare.

musiqueetvin-closvougeot.com

 

Mest Mendelssohn

Mendelssohn on Mull Festival, 2–7 juli

Sommaren 1829 besökte Mendelssohn Skottland och inspirerades till verk som skotska symfonin och uvertyren Hebriderna. 150 år senare reste violinisten Leonard Friedman i Mendelssohns fotspår och arrangerade en kammarmusikfestival till tonsättarens minne. Fortfarande arrangeras det varje år en festival på Hebriderna och det närliggande fastlandet, i år med särskilt fokus på Mendelssohns berömda oktett.

soundwavesscio.org.uk/mendelssohn-on-mull-festival

 

Mest barockopera


Festival International d’Opéra Baroque & Romantique, 7–30 juli

”The Salzburg of Baroque music”, har den kallats, operafestivalen i Beaune i östra Frankrike, som i år firar 35 år. I år hörs bland annat Monteverdis Orfeo, Mitridate av Scarlatti och Lullys Alceste, men även Mozarts Don Giovanni och Rossinis Tancredi. Medverkar gör bland annat Ann Hallenberg, Andreas Scholl och Véronique Gens.

festivalbeaune.com

Mest storbild

Film Festival at Wiener Rathausplatz, 30 juni – 3 september

Varje sommar attraherar utomhusfilmfestivalen vid Wiens rådhus hundratusentals besökare. På storbildskärmarna är det knappast Hollywood-action som gäller, utan opera- och dansproduktioner varvat med förstklassiga konserter. Stadens världsberömda kulturliv för en bred publik, kort och gott.

musicfilmfestivals.com

Mest midnattssol


Lofoten International Chamber Music Festival, 10–16 juli

I år finns möjligheten att lyssna till artister som Leif Ove Andsnes, Arve Tellefsen och Gunnar Idenstam i ögruppens många vackra kyrkor. Mellan konserterna finns rika tillfällen till omväxlande spännande aktiviteter som kajakpaddling, midnattsgolf eller varför inte ta tillfället i akt att spana efter havsörnar eller späckhuggare.

lofotenfestival.no

 

Mest bel canto


Festival della Valle d´Itria, 14 juli– 4 augusti

För att få riktig italiensk operastämning beger man sig säkrast till ”riktiga” Italien, det vill säga till södra delen av landet. På ”stövelklacken”, i Apulien, ligger staden Martina Franca, där det varje sommar spelas opera under varma sommarkvällar. Festivalen sätter en ära i att lyfta fram mindre kända verk, och för festivalens musikaliska ledning svarar Fabio Luisi, till vardags Music Director vid Met i New York.

festivaldellavalleditria.it

 

Mest överskattade


BBC Proms, 14 juli–9 september

”The world’s greatest musical festival” står det med stora bokstäver på hemsidan. Och visst är utbudet imponerande. Men, varför tillbringa sommarsemestern i en Globen-liknande gigantisk sal med undermålig akustik när det finns så många andra festivaler med liknande utbud och med överlägsna konsertlokaler och mysigare omgivningar?

bbc.co.uk/proms

 

 

 

Flesta talangerna


Verbier Festival, 21 juli–6 augusti

Knappast någon annan festival samlar i så hög grad talangfulla ungdomar från hela världen som den lilla skidorten i schweiziska alperna. Här, 1500 meter över havet, kan verkligen unga musikerbegåvningar inspireras av världsstjärnor under bästa tänkbara förhållanden. Konsertprogrammet imponerar med ett 50-tal konserter under två och en halv vecka.

verbierfestival.com

 

Stjärntätast

Salzburger Festspiele, 21 juli–30 augusti

Luzern och Verbier får ursäkta. Ingenstans kan man ta del av så många världsartister som i det traditionsrika festspel som sedan många år tillbaka kan kallas ”festivalernas festival”, nämligen Salzburg. I år kan man räkna in storheter som Grigory Sokolov, Andris Nelsons, Riccardo Muti, Mitsuko Uchida, Maurizio Pollini, Daniel Barenboim och många, många fler.

www.salzburgerfestspiele.at/summer

 

Träblåstätast


Crusell Music Festival 22 juli–29 juli

Finlands festivalsommar är så mycket mer än Savonlinna. Ett exempel på det är Crusell Music Festival i kuststaden Nystad. Festivalens fokus är på träblås, och inom ramen för festivalen hålls också en internationell tävling för flöjtister. Låt inte festivalens namn vilseleda dig, här spelas musik av olika tonsättare och bland de mer kreativa programpunkterna syns ”A musical match between Sweden and Russia” och ”These four bizarre woodwind players are something that people never knew they needed but are now ecstatic about!”

crusell.fi/festival

 

Bråkigast

Bayreuther Festspiele, 25 juli–28 augusti

Bayreuthfestivalen har precis som andra operahus och festivaler sin beskärda del av konflikter. Men här verkar ändå striderna försiggå med högre magnitud än på andra håll. Än är det problem med bitchiga divor eller neurotiska regissörer, än blossar något av de ständigt pyrande familjegrälen inom familjen Wagner upp med full styrka. Lika övertygad som man kan vara om att det spelas allkonstverk på den traditionsrika scenen, lika säkert är det att det i sommar återigen kommer att intrigeras i kulisserna.

bayreuther-festspiele.de

 

Värsta copycats


Opéra de Baugé, 27 juli–6 augusti

Opera – check. Lantlig miljö – check. Väl tilltagna pauser – check. Picknick i det gröna – check. Blommande trädgårdar – check. Man kan tro att arrangörerna lagt ett karbonpapper över programmet till berömda Glyndebourne Festival. Men kanske är det inte så konstigt att operafestivalen i den vackra i Loiredalen till stor del förlitar sig på Glyndebournes beprövade koncept, då festivalen grundades av ett par från London: John och Bernadette Grimmett.

operadebauge.fr

 

Bredast


Edinburgh International Festival, 4–28 augusti

Många festivaler skulle nog vilja göra anspråk på att ståta med det bredaste utbudet, men frågan är om inte 70-årjubilerande Edinburgh-festivalen tar priset. Konserter, operaföreställningar, teater, dans, föreläsningar, seminarier och workshops och mycket annat. Som om inte detta vore nog pågår samtidigt den mer folkliga Edinburgh Festival Fringe runt om i staden, och erbjuder scenkonst för alla möjliga och omöjliga smakriktningar.

eif.co.uk

 

Nördigast 1


International Gilbert & Sullivan Festival, 4–20 augusti

I Harrogate i Yorkshire i norra England finns det möjlighet att under augusti verkligen frossa i Gilbert & Sullivan. Under två veckor förenas professionella operasällskap med glada amatör- och studentföreningar i sin kärlek till engelsk operett. För den som riktigt vill nörda ner sig finns ”fringe-festivalen”, med föreläsningar och visningar av Gilbert & Sullivan-memorabilia.

gsfestivals.org

Färskast

Rosendal kammarmusikfestival, 10–13 augusti

Med tanke på att det ständigt startas nya festivaler finns säkert någon än färskare festival, men Rosendal kammarmusikfestival har faktiskt bara ett år på nacken. För andra året samlar den norske pianisten Leif Ove Andsnes musikervänner omkring sig i ett bedövande vackert landskap vid Hardangerfjorden i Norge.

rosendalfestival.com

 

Mest empatiska


Molyvos International Music Festival, 16–19 augusti

Mitt i en tid av ekonomisk kris och stora flyktingströmmar bestämde sig de tysk-grekiska systrarna och pianisterna Danae och Kiveli Dörken år 2015 att tända en strimma av ljus i sitt andra hemland. Resultatet blev den numera flerfaldigt prisbelönta och hyllade Molyvos International Music Festival, i den pittoreska byn Molyvos på Lesbos nordkust. Konceptet bygger på att föra samman människor från olika generationer och bakgrunder med hjälp av musikens obetvingliga kraft.

molyvosfestival.com

 

Nördigast 2

Pianofestival Husum, 18–26 augusti

”Raritäten der Klaviermusik” är mottot för pianofestivalen på slottet Husum i norra Tyskland. Här gör sig inga månskenssonater eller regndroppspreludier besvär, istället framförs endast okänd pianomusik, vilket inte hindrar världspianister från att gästa festivalen. I år kan besökaren bland annat lyssna till det kanadensiske klaverlejonet Marc-André Hamelin.

piano-festival-husum.com

 

Bästa kombon

Grafenegg festival, 18 augusti–10 september

Vill du komma bort från trängseln på de stora, internationella festivalerna, men vill ändå lyssna till världsartister? Grafenegg-festivalen, fem mil väster om Wien är just vad du söker. Här finns möjligheten att lyssna till internationella superstjärnor i en förtrollande och naturnära miljö. De flesta konserterna äger rum på en futuristisk utomhusscen inte långt ifrån det magnifika slottet Grafenegg, omgiven av en engelsk park.

grafenegg.com

 

Tidigast


Utrecht Early Music Festival, 25 augusti–3 september

Sedan 1982 arrangeras varje år världens största festival för tidig musik i Utrecht i Holland. Årets tema är ”Sing, Fight, Cry, Pray” och fokuserar på att det i år är 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser i Wittenberg. Festivalen är ett verkligt eldorado för älskaren av tidig musik och veckorna är fyllda av konserter, symposier och föreläsningar. I festivalcentret Tivoli Vredenburg finns tillfälle att utforska gamla instrument, böcker m m.

oudemuziek.nl

 

Sibeliustätast


Sibelius Festival, 30 augusti–3 september

Har du inte fått nog av Sibelius, trots jubileumsfirandet häromåret? Då ska du åka till Lahtis i sommar. Orten är kanske för många svenskar mer känd som längdskidort, men här spelas också Sibelius verk på absolut högsta nivå varje sommar.

sinfonialahti.fi/sibelius

 

Äventyrligast


Moab Music Festival, 31 augusti–11 september

Se till att lämna finkostymen eller aftonklänningen hemma. Här inleds inledningskonserten med en färd i jetbåt nerför Coloradofloden. Tre kvart senare är du framme vid ”konserthuset”: en grotta i berget mitt ute i vildmarken, med perfekt akustik. För den extra äventyrslystne finns möjligheten att följa med på en flerdagarstur längs med Coloradofloden, där konserter varvas med simning, fotvandringar och andra upptäcktsfärder i det spektakulära landskapet i Canyonlands och Arches nationalparker.

moabmusicfest.org

 

Största överraskningen


Enescu Festival, 2–24 september

Kanske är den inte lika välkänd och uppmärksammad som sina mer namnkunniga västeuropeiska festivalkolleger, men Bukarestfestivalens artistuppbåd imponerar. Till Enescufestivalen kommer såväl många av Europas stora orkestrar som internationella stjärnor som Lang Lang, Martha Argerich, Jonas Kaufmann och många andra. Workshopen “Music of the 21 Century Workshop” presenterar tonsättare som Sir James MacMillan, Jörg Widmann och Malmötonsättaren Rolf Martinsson.

festivalenescu.ro

 

Liederligast


Oxford Lieder Festival, 13–28 oktober

För alla älskare av sång blir det högtidsstunder i den engelska lärdomsstaden i höst, då Oxford Lieder Festival fokuserar på temat ”The last of the Romantics: Mahler and fin-de-siècle Vienna”. Bland programpunkterna hörs samtliga av Mahlers sånger med piano, men också lieder av bland annat Schubert, Beethoven, Brahms, Wolf och Zemlinsky.

oxfordlieder.co.uk

 

Mest tidstrogna


Geelvinck fortepiano festival, 17–29 oktober

Hur lät det egentligen när tonsättare som Mozart, Beethoven och Chopin och deras samtida framförde sina verk på piano? Frågeställningen står i centrum i Gelvincks fortepiano-festival. Under två veckor finns möjligheten att höra pianon och andra klaverinstrument från olika tidsepoker i slott och herrgårdar i Amsterdam och Zutphen med omnejder. Även symposier, masterclasses, föreläsningar och internationella Geelvinck Forte Piano Competition.

geelvinckfestival.nl

 

Mest sällsynta operorna


Wexford Festival Opera, 19 oktober–5 november

Festivalen i denna irländska hamnstad har nått internationell ryktbarhet genom att sedan 65 år tillbaka sätta upp förstklassiga uppsättningar av sällan spelade verk. I år kan besökaren bland annat njuta av verk som Jacopo Foronis Margherita, Cherubinis Medea och Franco Alfanos Risurrezione. Men det finns även plats för mer bekanta verk som Verdis Rigoletto.

wexfordopera.com

 

About The Author