Sebastian Fagerlund väjer inte för energifylld orkesterprakt.

Sebastian Fagerlund är het just nu. I höstas hade operan Höstsonaten premiär i Helsingfors och möttes av strålande recensioner. Och nyligen var denne tonsättare ”Composer in Residence” vid ett av världens mest prestigefyllda konserthus, Concertgebouw i Amsterdam. Han är så uppskattad att i princip allt han komponerar också spelas in, och på den här skivan möter vi hans musik i två orkesterverk, samt något så ovanligt som en gitarrkonsert.

Den som haft lyckan att uppleva Höstsonaten vet att Fagerlund inte tvekar när det handlar om att utnyttja orkestern till fullo, och Stonework är redan från början laddat med intensitet och energi. Det är samtidigt ett tidvis rytmiskt repetitivt stycke, men den enorma energirikedomen gör att musiken undgår att bli enformig. Drifts, som fick sin premiär så sent som förra året, är än mer olycksbådande och hotfullt i sin karaktär, och orkesterprakten är minst lika imponerande här. Med sina suggestiva och stämningsmättade tongångar är det musik som känns väldigt ”filmisk”.

Istället för storslaget orkestermuller ljuder musiken i gitarrkonserten Transit från 2013 i en mer intim och infallsrik anda. Ofta känns solostämman påfallande influerad av spansk gitarrmusik och Ismo Eskelinen spelar med stor känsla för Fagerlunds fantasieggande tongångar. Med Hannu Lintu och Finska Radiosymfonikerna har Fagerlund samarbetat länge, det är svårt att tänka sig att musiken skulle kunna göras bättre än så här. En av dagens mest spännande tonsättare i utmärkta framföranden – vad mer kan man önska sig?

Höjdpunkt Inledningsspåret Drifts.

Testa också Fagerlunds Violinkonsert Darkness in Light med Pekka Kuusisto som solist ( BIS).

Axel Lindhe

Sebastian Fagerlund
Drifts; Stonework; Transit (Concerto for Guitar and Orchestra)
Solist: Ismo Eskelinen, gitarr
Finnish Radio Symphony Orchestra
Dirigent: Hannu Lintu
BIS 2295

About The Author