Flera av deras inspelningar hör till de bästa som har gjorts och repertoaren som de etablerade regerar fortfarande i världens konserthus. Nya numret av Opus ger dig den ultimata guiden till 12 legendariska maestros. Vilka inspelningar av Karajan, Kleiber, Solti, Szell och Co. är ett måste i skivhyllan?

Svaret får du i Opus 70 – ett nummer som även bjuder på ett porträtt av Håkan Hardenberger, vår svenske världstrumpetare som den 21 september kickar igång första upplagan av Malmö Chamber Music. Läs om Håkans spännande tankar kring denna hans ”egna” festival i hemstaden.

Under rubriken efter rikstinget presenterar vi ett reportage som tar sin utgångspunkt i vårens debatt om den klassiska musiken. Är konstformen verkligen så marginaliserad som en del vill påstå? Cecilia Nebel sammanfattar diskussionen och blickar framåt.

Två rapporter från sommarens festivaltungviktare blir det också. Dels har Bo Löfvendahl besökt Salzburg och urpremiären av Thomas Adès The Exterminating Angel, dels berättar Lars-Erik Larsson varför det är värt mödan att resa till Bayreuth varje år.

Ett minnesporträtt av Einojuhani Rautavaara får även plats liksom recensioner av de nyutkomna biografierna om Moses Pergament och Gösta Nystroem.

Lägg därtill en intervju med Malmöoperans nya chef Michael Bojesen, en betraktelse från Gävlesymfonikernas asienturné, en välmatad recensionsavdelning, ännu flerintervjuer, nyheter och musiktips – och inser du att höstens ankomst inte är så dum trots allt.

Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

About The Author