Henrik Strindberg sprider förklarande skimmer med sina älskade violinflageoletter

Strindbergskännaren Ulrika Knutson medger att hon kan bli lite full i skratt när hon hör hans musik. Något som Henrik Strindberg gillar – uppenbarligen, eftersom han citerar henne i sitt dubbelalbum ”Neptune’s field”. Här har han samlat hundra minuters produktion i ett urval verk från 2005 och framåt.

Jag skrattar inte, men spritter till ibland. Och ler lite, för i Strindbergs värld dominerar ljuset. Understundom bryter en lekfullhet igenom, ofta av det ihärdigt insisterande slag som kan prägla barn i stark koncentration.

”One child” från 2013 är ett av utgåvans huvudverk, inspirerat av den tonåriga fredspristagaren Malala Yousafzais uppmärksammade appell i FN om allas rätt till skolgång. Ett barn, en lärare, en bok, en penna. Hos Strindberg fyra satser, där ”One teacher” har fått den vackraste pianomusiken. I sin tur alstrad av soloviolinen i ”One pen”, ursnyggt framfört av Karin Hellqvist, som också spelar det stora solot ”Femte strängen” från 2009. Att Henrik Strindberg fascineras av violinens övertoner i arpeggion är här en underdrift – i själva verket är det ett genomgående drag på detta album.

Den strindbergska minimalismen blir till verkningsfullt och suggestivt naturmåleri i ”Neptuni åkrar”; ett av detta sekels bästa svenska musikverk. Titeln syftar på Linnés poetiska benämning av en öländsk klapperstensstrand, och Henrik Strindberg låter orkesterstråkarnas flageoletter rulla i mjuka, skiftande vågrörelser. Den skimrande ljusa klangbilden bryts av brassets mäktiga bränningar och verket får sakta vila ut, med en liten vågbris som epilog. Han gillar sådana små slutvinjetter.

Höjdpunkt ”Neptuni åkrar”, men också det besläktade ”Bryta snitt”

Testa också ”Within Trees”, Strindbergalbum från 2004 (Phono Suecia)

Camilla Lundberg

Neptune’s field
Åtta verk av Henrik Strindberg
Kungliga Filharmonikerna/Oramo, Göteborgs Symfoniker/Nagano, Cikada/Eggen, Sonanza/Risberg, Norrbotten NEO, Stockholms Saxofonkvartett, Duo KeMi
Promenader PROMO1, 1-2

About The Author