Opus fick några ord med Magnus Nilsson, grundare och konstnärlig ledare för 10-årsjubilerande Musik vid Bosjökloster som startar den 5 augusti.

Varför startade du festivalen?

– Min dröm har alltid varit att arrangera konserter på en underbar plats ute i det gröna. När min snickare en dag frågade mig om jag hade lust att arrangera konserter (”min pappa har ett slott och han älskar klassisk musik”), då var svaret självklart: ja! Pappan hette Tord Bonde och var slottsherre på Bosjökloster.

Vad har präglat arbetet de första decenniet?

– I början hade vi planer på att skapa ett Snape Maltings, Benjamin Brittens hemmascen på engelska östkusten. Faktiskt är logen på Bosjökloster nästan identisk med den i Aldeburgh. Än är vi inte där, men vi får se vad som händer i framtiden. Kanske något att jobba med nästa 10 år … Men vi har förstås haft fantastiska konserter och artister under åren. Höjdpunkterna har varit många.


Magnus Nilsson, grundare och alltjämt konstnärlig ledare för Musik på Bosjökloster.

 

Någon särskild?

– En otroligt varm sommardag när Helsingborgssymfonikerna var på besök och vi hade öppnat upp på båda sidor av logen. När Mozart spelas, jag tror det var Trollflöjten, kommer hästarna fram till konsertlogen och spetsar öronen … och lyssnar andaktsfullt! Under en annan konsert spelas Dorfschwalben, en vals av Johann Strauss, och då får vi förstås besök av just skönsjungande svalor. Allt kan hända på denna speciella plats!

Vad kan man se fram emot på årets festival?

– Den 5 augusti kommer Mosaik Trio från Frankfurt. Det blir medryckande musik för tvärflöjt, cello och piano. Söndagen därpå vet alla Harry Potter-fans vad som menas med konserttiteln Expecto patronum (filmmusik från bland annat Harry Potter-filmerna, Star Wars och Sagan om Ringen). Ytterligare en vecka senare blir det jubileumskonsert när Kalle Moraeus och hans vänner tillsammans med Helsingborgssymfonikerna gästar logen. Räkna med virtuost violinspel till folkliga toner.

Namn Magnus Nilsson
Aktuell som konstnärlig ledare för 10-årsjubilerande Musik på Bosjökloster som startar den 5 augusti. Är till vardags solofagottist i Helsingborgs Symfoniorkester.

Olof Esbjörnsson

About The Author