Omväxling förnöjer i en överblick med fem verk av den flitige Rolf Martinsson.

En brokig skörd av Rolf Martinssons musik har bärgats med hjälp från Nederländerna. ”Garden of Devotion” erbjuder fem verk av den malmöitiske kompositionsprofessorn.

Två sångcykler står i centrum. Den ena med engelsk text av Rabindranath Tagore – den har gett namn åt produkten. Den andra heter ”Till skuggan av en verklighet” till dikter av Karin Boye. Sopranen Lisa Larsson har betecknats som Martinssons musa, och det ligger mycket i det: de bildar ett konstnärligt radarpar med god sammanhållning i det kreativa och interpretativa arbetet.

Till vokalverken ska läggas det elegiska stråkstycket ”A. S. in memoriam”, ”Landskap” för soloviolin (Bas Treub) och den niosatsiga stråkorkestersviten ”Kalliope”. Nederländernas kammarorkester profilerar sig med expansiva klanger och fyllig värme, förmedlat av Gordan Nikolic. Helheten ger vettig överblick över Martinssons artistiska revir. Återstår nu att invänta nästa karriärkliv – en fullskalig opera är på gång.

Martinsson står inte på de avantgardistiska barrikaderna trots minnesmärket över A(rnold) S(chönberg). Han drar sig inte för att svepa sig i senromantiskt brus, rätt nära eller i lä av Richard Strauss, men han har också öppet sinne för accenter och harmoniska kast. Sådana egenskaper har gett hans musik, och hans samverkan med illustra musiker, internationell flykt och publikuppskattning. De enkla, nedtonade partierna tolkar Lisa Larsson med intagande visartat arioso, men i dramatiska höjdtoner anas att röstens vibrato inte riktigt låter sig tyglas. Kärlekssagan i ”Garden of Devotion” håller nog lödigare kvalitet än Boye-sångerna. De kan verka överarbetade: ”Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr” spritter ju av oändlig äventyrlighet och behöver inte problemtyngas.

Den märkliga, musiskt inspirerade sviten ”Kalliope” växer vid förnyad bekantskap. Varje grekisk musa har sin profil, men inte som porträttstudium utan i kraft av balanserande känslokontraster. Den halvtimmeslånga kavalkaden kan verka rapsodisk men proportionerna tycks välavvägda. Det är musik som står på egna kors och ben.

Carlhåkan Larsén

 

Höjdpunkt När melodikern Martinsson kopplar på sin sensibilitet.


Rolf Martinsson
Garden of Devotion
Netherlands Chamber Orchestra
Gordan Nikolic (dirigent),
Lisa Larsson (sopransolist)
Challenge Classics. CC72754

 

About The Author