Känslor i överflöd med musikaliska hjältinnor och kvinnliga kompositörer från 1600-talet.

Detta är en cd som redan hyllats världen runt och själv kan jag inte annat än att sälla mig till massan. Det är melankoli och stora känslor i överflöd när hjältinnor och kvinnliga kompositörer från 1600-talet lyfts fram.

Skivan tar sin början i ett underbart flödande theorbsolo av Giovanni Kapsberger, dansar vidare med sånger av Henry Purcell och John Bennet samt en cellosonat av Vivaldi för att sedan landa i ännu mer lutmusik av Alessandro Piccinini.

Så vad hände med de kvinnliga kompositörerna, undrar ni nu förstås? Det är faktiskt bara 25 minuter av skivans 71 som innehåller just detta och Barbara Strozzi, Claudio Sessa och några till får förlåta, men deras musik är sannerligen inte den bästa och intressantaste på denna cd. Men det finns förstås ändå en given poäng i att både hitta, spela och skänka en tanke till dessa kvinnor och det mod att gå emot konventioner som de måste ha haft. Musikerna gör också allt för att lyfta musiken. Cellisten Mime Yamahiro Brinkmann och lutenisten Jonas Nordberg spelar fläckfritt, intressant och underbart musikaliskt medan fantastiska sopranen Ruby Hughes i klang och uttryck påminner om en ung Emma Kirkby med sin värme och innerlighet. Denna trios musicerande gör mig faktiskt rent lycklig med sitt starka uttryck och sin virtuosa spelglädje!

Skivan är väl avvägd och sammansatt som vore det ett färdigt konsertprogram. Att få höra denna trio livs levande är också just det man längtar efter när skivan till slut klingar ut med Dido’s Lament och mörka O Death rock me asleep.

Bästa spår Henry Purcell, Oh! lead me to some peaceful gloom

Lyssna också på Henry Purcell Dido & Aeneas Emma Kirkby m.fl. (Chandos ABRD 1034)

David Härenstam

Heroines of love and loss
Ruby Hughes, sopran
Mime Yamahiro Brinkmann, cello
Jonas Nordberg, luta
BIS-2248

 

About The Author