I fredags blev textförfattaren till Gerontius dröm, teologen och poeten John Henry Newman (1801 – 1890), helgonförklarad av påve Franciskus i Rom. Han blev därmed den förste britt att ges helgonstatus av den katolska kyrkan på närmare 50 år. Till grund för utnämningen ligger två mirakel som han ska ha utfört under sin levnad.

Tillsammans med Händels Messias och Brittens War Requiem är Edward Elgars Gerontius dröm ett av de viktigaste och mest populära brittiska musikverken som skrivits. Den starka texten berättar om en döende man vars livsgärningar rannsakas inför Gud. Elgar förenar i musiken brittisk elegans med Wagnersk detaljrikedom på ett drabbande sätt.

Som av en händelse framförs Gerontius Dröm nu på torsdag och fredag i Berwaldhallen i Stockholm. Det blir första gången som verket framförs där och medverkar gör den svenska sopranen Ann Hallenberg och två brittiska tenorer, Andrew Staples och Sir Simon Keenlyside. För körpartierna står Radiokören, Mikaeli kammarkör och S:t Jacobs Vokalensemble tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av chefsdirigent Daniel Harding. Fredagens konsert direktsänds även i Sveriges Radio P2 och med bild på berwaldhallen.se/play.

 

Läs mer om konserten här!

 

About The Author