Hur tonsätter man ett korallrev? Sopransaxofonisten och tonsättaren Anders Paulsson vet. Genom organisationen Coral Guardians har han hittat ett sätt att förena sina två passioner – musiken och bevarandet av världens korallrev. Möt den världsberömda solisten med det brinnande miljöengagemanget i nya numret av Opus, som kommer ut i dagarna.

Ur det övriga innehållet i Opus 77 vill vi särskilt tipsa om:

 

BOKEN OM BLOMSTEDT

Folke Freund har läst Julia Spinolas intervjubok om och med vår ständigt aktuelle dirigentnestor Herbert Blomstedt.


Herbert Blomstedt, 90 år ung och med tjogvis inplanerade konserter framför sig.

 

SYNDIGT VID SUNDET

Bo Löfvendahl fick en pratstund med Fredrik Österling och Stefan Solyom, helsingborgsduon som levererat konserthussäsongens djärvaste generalprogram.


Helsingborgs konserthus – skådeplats för bland annat en konsertserie baserad på de sju dödssynderna.

 

STOR GUIDE: ONE HIT WONDERS!

Vi guidar dig till 14 one-hit-wonders – plus några verk till av samma tonsättare som förtjänar ett betydligt bättre öde.


Leoncavallo skrev 20 operor och operetter, men det är bara Pajazzo som spelas. En solklar one-hit-wonder! Här Antonello Palombi som Canio i Seattleoperans uppsättning 2008.

 

MUSIKENS UKRAINA

Likt många av länderna i Östeuropa har Ukraina levt ett skuggliv insvept i dimmoln av sovjetrysk propaganda. Läs Sofia Nybloms reportage om ett land med en musikalisk röst som vägrar låta sig kuvas.

THE GREEK PASSION – MARTINŮS FLYKTINGOPERA

Carlhåkan Larsén ger dig en introduktion till The Greek Passion, en opera med tydliga referenser till den rådande flyktingsituationen i Europa och aktuell på Wermland opera i höst.


Marcus Jupither som Priest Grigoris I Wermland operas uppsättning av The Greek Passion. Premiär nu på torsdag. Foto: Mats Bäcker

 

KOMMUNICERA MERA!

Konserthusen måste börja kommunicera mer med sin publik. Det menar frilansskribenten och musikern Edith Söderström, som i sin första Opus-krönika efterlyser konsertprogram med en uttalad vilja att nå ut.

Edith Söderström – krönikör i Opus från och med i höst! Foto: Sanna Lindberg

 

Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

 

About The Author