Med en otrolig musikalitet och sällan skådad livsglädje blev Leonard Bernstein »Lenny« med en hel musikvärld. Sättet som han kommunicerade med sin miljonpublik på saknar motsvarighet och dirigerings-, kompositions- och föreläsningsuppdragen satte spår som än idag är högst påtagliga. I nya numret av Opus berättar vi om 1900-talets musikgeni framför andra, som skulle fyllt hundra år i augusti om han hade levat – ett 16-sidigt porträtt som du garanterat inte vill missa!

Inte prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

 

Det övriga innehållet i Opus 83 lär inte göra någon besviken, eller vad sägs om …

 

SKIVGURUN ROBERT VON BAHR

Hanna Höglund har träffat Robert von Bahr, skivbolagsdirektören som gett ut mer är 2000 inspelningar sedan 1973 och som inte gör några helst ansatser att slå av på utgivningstakten.

 

150-ÅRIGA MÄSTERSÅNGARE

Vid midsommartid 1868 hade Mästersångarna i Nürnberg urpremiär. Hur står sig verket idag, 150 år senare? Carlhåkan Larsén har undersökt saken.


Michael Volle och kören i Metropolitan-operans uppsättning av Mästersångrana häromåret.

 

BERGMAN & FILMMUSIKEN

Sofia Lilly Jönsson berättar om de svenska filmmusiktonsättarna som bidrog till att förstärka stämningen i Ingmar Bergmans tidlösa klassiker.


Bergman och med ex-hustrun tillika pianisten Käbi Laretei i tv-programmet Kväll med Käbi.

 

NEDSLAG I JÄRNA

På sommarens akademi i Järna kommer eleverna att arbeta på nya sätt. Möt konstnärliga ledarduon Peter Friis Johansson och Jakob Koranyi som vill sätta kommunikationen i främsta rummet.

 

ÖSTERBOTTNISK EVERGREEN

Oskar Merikantos tonsättning av Viktor Sunds Folkvisa har spridit förväntansfull stämning över otaliga bröllopsfester. Carlhåkan Larsén ger dig en personligt hållen text om Där björkarna susa.

Inledningstonerna till Merikantos tidlösa klassiker. Känner du igen den?

 

Folke Freund om Bayreuths nyöppnade barockopera, ny krönika av Edith Söderström, inför-reportage om Drottningholmsoperans Syskonen i Mantua, recensioner av nyutkomna inspelningar och nyheter från det klassiska musiklivet – Opus 83 har något för alla smaker!

Inte prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

 

About The Author