Musiken som tröst under mörka tider lyfts fram i detta urval ukrainsk 1900-talsmusik. Pianisten Natalya Pasichnyk imponerar med nyansrikt och helgjutet spel.

Man kunde tro att Ukrainas mörka 1900-tal skulle resultera i likaledes dramatisk musik. Att döma av det här albumet är det i stället trösten, vemodet och en poetisk känslighet som går som en röd tråd genom ett sekels musikhistoria. Av de tolv tonsättarna är det bara Valentyn Sylvestrov som var bekant för mig tidigare. Den övriga musiken visar ännu en gång vilken skatt som finns att hämta i det som tidigare var Sovjetunionen. Här spelas en rad musikaliska pärlor som borde få plats i repertoaren, verk som inte minst präglas av en minnesvärd melodik.

Den här skivan visar tydligt att det komponerats verkligt hörvärd solopianomusik i Ukraina, men det är inte konstigt med tanke på det förstklassiga konservatoriet i Kiev med Vladimir Horowitz som dess mest välkända elev. På tolv av skivans spår övertygas jag av Natalya Pasichnyks nyansrika och helgjutna soloframföranden. Från Mykola Lysenkos nationalromantiska rapsodi, över Viktor Kosenkos och Levko Revutskijs senromantiska pianokonst till Arkadij Filippenkos Chatjaturjan-lika toccata visar hon upp ett brett spektrum av pianistiska färdigheter. Särskilt imponeras jag av en subtil klangkontroll och detaljrik pregnans i spelet som även har en tydlig riktning.

Myroslav Skoryks färgrika rapsodi för klarinett och piano med tydliga drag av klezmermusik, Borys Ljatosjynskijs vackert vemodiga melodi för violin och piano, en handfull personligt expressiva sånger samt ovan nämnda celloelegi ryms också på den här realistiskt klingande skivan.

Jörgen Lundmark

 

Höjdpunkt Mykola Lysenkos gripande vackra elegi för cello och piano

Testa också Georgij Catoires magiskt melodisköna andra violinsonat

 

FAKTA

Ukrainsk musik under 1900-talet

Consolation

Solister Natalya Pasichnyk piano, Jakob Koranyi cello, Luthando Qave bariton, Emil Jonason klarinett, Christian Svarfar violin, Olga Pasichnyk sopran

Bis BIS-2222

 

Hallå där!

Natalya Pasichnyk

Hur är läget för den ukrainska musiken idag?

– Krig pågår fortfarande i Ukraina, mitt i Europa. Folk dör varje dag. Det är lätt att vi avskärmar oss från det. Men Ukraina behöver stöd för att överleva som ett europeiskt land. Med vårt projekt ville vi uppmärksamma landet från en annan sida och påminna om att det inte bara finns konflikter. Vi vill lyfta fram de juveler som finns i ukrainska kulturen. För alla som är intresserade av konstmusik är det dessutom alltid roligt att hitta ny repertoar. I det här fallet finns en repertoar som verkligen är lätt att ta till sig. Den är inte nyskriven men väntar på att bli nyupptäckt. När jag har berättat om mitt projekt har reaktionen ofta varit förvånad: Varför har vi inte hört den här musiken tidigare?

Kan skivan berätta något om Ukrainas historia?

– Ukrainas musik går hand i hand med den ukrainska historien: Ukraina var ju en del av det ryska imperiet. Många ukrainska kompositörer hade mycket tragiska öden och vi har valt ut några av de viktigaste som har skrivit musik av hög kvalitet. De flesta av tonsättarna fick sin utbildning utomlands, men många försökte kombinera den västerländska konstmusiken med ukrainsk folklore.

Vilka är de stora ukrainska tonsättarna?

– Mykola Lysenko anses vara den ukrainska musikens fader, så vi har tagit med ganska mycket av honom. Många av kompositörerna sattes i fängelse eller skickades till Sibirien. Viktor Kosenko, som skrivit titelspåret Consolation, undslapp ett sådant öde genom att hålla sig i skymundan och försörja sig som stumfilmspianist. Det är ett av de få stycken på skivan som går i dur, majoriteten av den ukrainska musiken går i moll.

Bo Löfvendahl

 

Gillade du den här artikeln?

Om svaret är ja och du vill läsa fler texter av det här slaget rekommenderar vi en prenumeration på Opus – musikvärldens mest exklusiva magasin om klassisk musik och opera. Opus bjuder på initierade reportage från kunniga skribenter, det senaste från svenskt och internationellt musikliv och recensioner av de hetaste inspelningarna och föreställningarna.

Ett förmånligt prenumerationserbjudande hittar du genom att klicka på denna länk.

 

About The Author