Den praktfulla kantaten ”Sången” kommer i nyinspelning efter trettio år.

Stenhammar tonsatte ”Sverige”, men Sverige verkar ha svårt att uppskatta Stenhammar. Jag tänker på så storslagna och tjusiga verk som hans andra symfoni, operan ”Tirfing” och den magnifika kantaten ”Sången”. Ok, symfonin spelas numera, mycket tack vare Yuri Ahronovitchs passionerade lansering med de på sin tid motvilliga Kungliga Filharmonikerna. Neeme Järvi har gjort mycket Stenhammar på skiva, men han gör å andra sidan praktiskt taget allt av alla.

Men de härligt senromantiska ”Tirfing” och ”Sången” har förblivit rariteter. Antagligen av beröringsskräck för texterna – den förstnämnda en härligt queerfeministisk vikingastory, den andra en prunkande nationalromantisk dikt. Ingendera av någon hallstämplad poet.

Fast Wilhelm Stenhammar gick igång på dem! Så också Herbert Blomstedt för dryga trettio år sedan med en formidabel inspelning av ”Sången” på Caprice. Och nu den 80-årige Järvi från en festkonsert i våras med Göteborgs symfoniker och kör. Ett härligt program med den charmiga ”Romeo och Julia”-sviten, den fräcka ”Reverenza” som ursprungligen skrevs in i den stora F-durserenaden samt de välkända fiolromanserna i vackra utföranden av Sara Trobäck.

Men ”Sången”, denna lika underbart blommande som sinnrikt flätade stämväv av stor kör, barnkör och fyra solister. Med dofter av Wagner och Elgar samt det Brucknerskt högtidliga mellanspelet – komponerat så sent som på 1920-talet. Stenhammar borde ju ha varit modernare. Är det detta som legat honom i fatet?

Jag önskar att jag gillar Järvis version, men det går inte. Han fläskar på där han borde vara transparent och forcerar de fina solisterna att hojta sig fram.

Camilla Lundberg

Höjdpunkt Reverenza, med sina skiftande bilder av ett idealiserat och ironiskt Italien.

Testa också Sången med Blomstedt, Radiosymfonikerna, Radiokören och Anne Sofie von Otter bland solisterna (Caprice).

 

Stenhammar
Sången, Reverenza, Romeo and Julia, Two Sentimental Romances
C Larsson, M Dike, L Cleveman, F Zetterström, S Trobäck
Göteborgs symfoniker och kör
Neeme Järvi
BIS-2359         

About The Author