En handskada hotade karriären men hjälpte samtidigt Lang Lang att finna lugnet. Nu har han förverkligat barndomsdrömmen och spelat in Bachs Goldbergvariationer. ”En ny milstolpe i mitt liv” säger han om projektet som han är mest stolt över i karriären. Du möter den kinesisk-amerikanske världspianisten i nya numret av Opus som kommer ut i dagarna.
Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!
Comebacken med Goldbergvariationerna är en given anledning till en längre intervju med Lang Lang.
Coronapandemin har drivit fram många kreativa musikyttringar och några av dem berättade vi om i förra numret. Men de är tyvärr långt ifrån tillräckliga för att hålla ett professionellt kulturliv igång. Sofia Nyblom har träffat sex musiker som på olika sätt ställts inför ett existentiellt vägval: kan jag fortsätta min karriär eller måste jag byta yrke?
Coronapandemin har fått allvarliga konsekvenser för våra svenska artister. I nya numret berättar sex av dem om hur de har påverkats.
Precis som sin europeiska motsvarighet har det amerikanska musiklivet utsatts för hårda prövningar det senaste halvåret. Men lösningarna har ofta varit radikalt annorlunda. I Martin Gelins reportage möter du företrädare för festivaler och musikscener som berättar om hur man överlever i en tillvaro i princip helt utan offentliga medel.
Coronakrisen har tvingat fram nytänkande och innovation i musikens USA. I nya numret av Opus berättar vi hur.
Med världssuccéer som Da Vinci-koden och Änglar och Demoner är Dan Brown en levande författarlegend. Men får han välja själv kommer komponerande av musik före romanskrivande. I en exklusiv intervju går vi på djupet med hans senaste upptåg – den symfoniska barnboken Vilda djurens orkester.
Här startar du din prenumeration!
I nya barnboken Vilda djurens orkester varvar Dan Brown text och musik med visdom på vers och kluriga koder.
Attityderna i Sverige präglades av kritik mot osedlighet och uppbrotten från konstnärliga konventioner. I Paris hyllades Svenska baletten däremot för modet att experimentera. I Opus 99 kan du se fram en längre essä om det legendariska danskompaniet.
Hundra år har gått sedan Svenska Baletten tog den franska huvudstaden med storm.
I praktiken blev Mozarts Requiem hans egen dödsmässa. I nya numret guidar dig till de främsta inspelningarna av detta världens mest framförda sakrala verk.
Scen ur Milos Formans film Amadeus, en film som tydligt präglat bilden av hur Mozarts Requiem kom till.
I Opus 99 kan du även se fram emot recensioner av de nyutkomna biografierna om Jenny Lind och Sven-Erik Bäck, ett porträtt av trettioårsjubilerande Nordiska kammarorkestern samt en rapport från det senaste ackordbytet i världens långsammaste musikstycke – John Cages ASLSP. Bland mycket annat!
Opus 99:e kommer ut i dagarna. Här startar du din prenumeration!