Varje år listar Opusredaktionen tjugo musiker, företeelser, ensembler och andra som verkligen gjort ett avtryck i Musiksverige under 2024.
Motiveringarna kan man läsa i julnumret av Opus!
Blomstedt debuterade 1954 med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, och 2024 markerar hans enastående 70:e år som dirigent. Topplaceringen på Opuslistan blir ännu en utmärkelse i raden av de många ordnar, utnämningar och hederstitlar som den 97-årige maestron har mottagit för sitt outtröttliga, trogna och osjälviska arbete som musikens tjänare.
Att ständigt vara nyfiken är hans främsta drivkraft.
– Jag tycker att jag har så mycket kvar att lära. Det finns oändligt mycket repertoar som jag inte har spelat och också mycket jag tycker att jag kan göra bättre nu än för femtio år sedan då jag började.
Dirigenten började sin musikaliska bana med fiollektioner och ägnade varje söndag åt att spela kammarmusik i tolvtimmarspass nästan utan avbrott hemma i lägenheten på Vasagatan.
– Det lät inte särskilt bra och vi kallade oss slaktarkvartetten eftersom vi bara slaktade musiken. Men vi njöt av slakten och lärde känna kvartetten.
Ta del av hela listans motiveringar i nya numret av Opus.
Här kan du beställa din prenumeration, eller ge bort tidningen i julklapp!
Kompositören Tebogo Monnakgotla surfar på en våg av framgångar med beställningar och uruppföranden.
Josef Wijk – ett stjärnskott till oboist tar plats på årets Opuslista.
Tessan-Maria Lehmussaari har varit med i höstens omtalade uppsättning av Herr Arnes penningar på Folkoperan i Stockholm.
Cari Hlldebrand är en av landets stora eldsjälar i musiklivet, en oumbärlig kraft för att saker ska hända och bli av. Till vänster i bild ytterligare en legend, Arvo Pärt.
Violinisten Christian Svarfvar ryggar inte för att söka nya vägar i musiken. Från nyskrivet till NK, från konserthus-Abba till innovativ Bach.
Dirigenten Sofi Jeannin syns allt oftare även hemma i Sverige. Hennes engagerande sommarprat gav lyssnaren en väldigt intressant inblick i hennes värld.
I flera år har färden gått till Indien för att sprida kärleken till musiken och för att ta intryck med sig hem. Maria Forsström och Jonas Olsson är musikaliska brobyggare!
Han är violinist, en av landets största barockprofiler och konstnärlig ledare på Confidencen. Grattis till listplatsen, Peter Spissky!
Förunderligt och märkligt. Maria Horn blandar och ger ut musik som ger gränslandet ett sound. Det är melankoliskt och alldeles, alldeles eget.
Utsålda hus! Publiken älskade Hotell Vita Hästen – en klockren operettuppsättning som verkligen stod ut under 2024.
Simon Crawford-Phillips är konstnärlig ledare för 140-årsjubilerande Västerås Sinfonietta. Och så gör han en helt otroligt massa annat också runt om på världens musikscener.
I år fyllde sångerskan Marianne Mörck 75 år. Med sin karisma och värme sprider hon glädje, inte minst i sommaroperetterna på Ystads teater.
I somras fick Josef Zetterberg Pihls första opera – Vita Bron – premiär. En imponerande bedrift och en lovordad föreställning.
Opus13 har ett namn vi kan identifiera oss med lite extra. Men ärligt talat ska det mycket mer till för att hamna på vår lista. Detta är en kvartett som håller världsklass, kort och gott.
Negar Zarassi är en av landets mest mångsidiga sopraner. I år har hon synts och hörts i allt från requiem till riksdagens öppnande, från Svt:s Kontrapunkt till välgörenhetskonserter.
”Ett landslag för klassisk musik” – det är vad Young Musicians Academy är i färd med att skapa i Sverige. Er plats på Opuslistan är given, lagledare Ulrich Kaatz!
Att Åsa Jäger i år tagit Wagner till nya höjder har såklart ingen missat. Inte vi heller – första stora intervjun gjordes av Bo Löfvendahl i Opus 122 i februari. Grattis till en finfin listplats!
Tobias Theorell har inte bara tagit klivet till Kungliga Operan i år utan har under 2024 också radat upp föreställningssuccéer i Malmö och på Folkoperan som regissör.
Den som sett och hört Luthando Qave förstår varför han uppmärksammas som en av Sveriges mest intressanta röster idag. I år går andraplatsen till den sydafrikanske barytonen!
Och på luciadagen publicerar vi ettan …