fbpx

OPUS 100 ÄR HÄR!

Från noll till hundra på femton år. För en kulturtidskrift är det en accelerationstakt att vara riktigt stolt över. Vägen har kantats av fantastiska berättelser, spännande reportage, intervjuer med tonsättare, artister och musiker – och inte minst ett ovärderligt stöd från alla läsare. Det med stor ödmjukhet och glädje som vi konstaterar att det extra tjocka och påkostade OPUS 100 når prenumeranterna i dagarna.

Jubileumsnumret bjuder givetvis på återblickar från de gångna 99 utgåvorna. Men det blir också mycket annat – som det här:

 

DE GJORDE MUSIKÅRET 2020

Coronapandemin sätter stopp för mycket. Men inte för Opuslistan. Även om det varit begränsad verksamhet på våra scener har det ändå skapats musik. Och böcker och inspelningar har som vanligt kommit ut i en strid ström. För trettonde året i rad presenterar vi 20 artister, tonsättare, administratörer och andra bakom scenen-personer som sjungit, spelat, tonsatt, engagerat och inte minst skänkt hopp i vår ansträngda pandemitillvaro.


De här 20 hamnade på årets Opuslista. Är din favorit med?

 

 

EN KLASSISK FOLKBILDARE

Vi får gå tillbaka till Sten Bromans dagar för att hitta en musikforskare med samma genomslag. Men till skillnad från sin föregångare är ingen genre främmande för Mattias Lundberg. Vare sig det gäller senmedeltida melodifragment, fejder inom den svenska högmodernismen eller versmåtten inom 90-talets förortsrap kastar han sig in i ämnet med samma smittsamma entusiasm. Coronaåret 2020 går förstaplatsen på Opuslistan till en klassisk folkbildare.


För den breda publiken är Mattias Lundberg bekant genom radioprogrammen Den svenska musikhistorien och Fråga musikprofessorn. Foto Peter Knutson

 

 


Opus är den perfekta julklappen! Här en länk till ett förmånligt erbjudande.

 

25 SIDOR SPECIAL

BEETHOVEN 250 ÅR

Som ingen annan bröt Beethoven ny mark och visade vad som kunde rymmas inom begreppet tonkonst. I kraft av sin geniala kreativitet var han ”för evigt samtida”, för att använda Stravinskys ord. I nya numret bjuder vi in till en resa över 25 sidor med berättelser om tonsättaren som har betytt mest för den klassiska musiken.

 

BILDER AV BEETHOVEN

Beethovens gestalt är svårfångad. Vinkeln som du betraktar honom ur avgör bilden som visas upp. Carlhåkan Larsén har tagit fram förstoringsglaset för att urskilja detaljerna hos en mångbottnad person och konstnär.


En av många klassiska Beethovenbilder: Andy Warhols Beethoven series från 1987.

 

 

DRAMATIK FÖR EN EXCENTRIKER

Beethoven tonsatte aldrig någon text av Shakespeare. Men den engelske dramatikern fanns ofta närvarande i hans musik. Camilla Lundberg har tittat närmare på förhållandet mellan de bägge giganterna.


Tv- och radioprofilen Camilla Lundberg medverkar med sin första krönika i Opus. Foto: Don Titelman/SVT.

 

 

LEGENDARISKA BEETHOVENINSPELNINGAR

I skrivande stund har 4 974 inspelningar av Beethovens musik sett dagens ljus. Nummer 5 000 lär släppas lagom till 250-årdsagen den 16 december. En del står trots allt ut från mängden och några hör till klassikerkategorin – mästerverk som du bara måste ha på armlängds avstånd. Vi hjälper dig att hitta rätt i djungeln.


Janine Jansen står för en episk tolkning av Beethovens violinkonsert enligt Opus Axel Lindhe. Foto Marco Borggreve.

 

 

TITANEN & JAG

För tio år sedan spelade Hans Pålsson Beethovens samtliga 32 pianosonater i Stockholms konserthus. Han roade sig då med att skriva ner infall och aforistiska tankar om musiken. I nya numret presenteras ett urval som kan inspirera såväl publik som framtida pianister resande i samma bana.


»Beethoven kan som ingen annan koka soppa på en spik, till och med en rostig«, menar pianonestorn Hans Pålsson. Foto Heléne Linsjö

 

 

I BEETHOVENS TEMPO

Mer än 200 år senare är Beethovens tempon fortfarande hett omdiskuterade. Jörgen Lundmark berättar varför.

 

MITT BEETHOVENMINNE

Sju svenska musikprofiler delar med sig av outplånliga intryck av Beethovens musik.


Malin Broman, Edith Söderström, Per Tengstrand, Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Joachim Gustafsson, Robert von Bahr och Marianne Söderberg berättar alla om ett speciellt Beethovenminne.

 

 

Nyheter från den klassiska musikvärlden, Christin Högnabba om planerna på att sätta upp Margareta Hallins Strindbergopera ”Den starkare”, ett klurigt musikkryss, recensioner av 11 nya inspelningar. Detta och mycket annat kan du se fram emot i Opus 100.

 

 

Inte prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!