Årets första Opus är här – fullmatat med inspirerande läsning om det klassiska musiklivet och operans värld.
FRÅN LÖFTE TILL STJÄRNA
Ava Bahari debuterade som solist på Konserthuset när hon var åtta, vann Polstjärnepriset 2012 och hade en roll i SVT-serien Molanders året därpå. Sedan dess har Göteborgs egen violinvirtuos hunnit bli vuxen, tävlat, övat, flyttat till Tyskland och mött kärleken – både i tvärflöjtisten Sylvain och i Arnold Schönberg.
I nya numrets omslagsintervju möter du violiniststjärnskottet Ava Bahari. Här under konsert med Göteborgssymfonikerna i januari.
Unikt erbjudande! Fem nummer + operabok för endast 249:-
KUNGLIGA OPERAN 250 ÅR
Bygga nytt eller bygga om, sjunga på svenska eller på originalspråk, satsa på nyskrivet eller vårda repertoaren – det stormar alltid kring Kungliga Operan. Sedan 250 år står huset i centrum av debatten. Vad händer när jubileumsåret är över? Följ med på en resa från Bollhuset till operabyggnaderna vid Gustav Adolfs torg och in i framtiden.
Kungliga Operans salong med sina 1100 sittplatser. Hur ser morgondagens opera ut? Det reder Bo Löfvendahl ut i en lång essä om den jubilerande nationalscenen.
DET KONGELIGES SVENSKA CHEF
I höstas tillträdde Elisabeth Linton som operachef på Det Kongelige Teater. Men det är inte makten som attraherar henne utan möjligheten att lyssna av och förändra. Sofia Nyblom träffade henne i Malmö.
Förutom att basa över operaverksamheten på den danska nationalscenen regisserar Elisabeth Linton i vår Fallet Makropoulous på Malmö Opera. Premiär blir det den 1 april.
Här startar du din Opus-prenumeration!
ANDARNA I AMARGOSA
Death Valley är jordens hetaste plats. Få hade kunnat förutspå att det skulle grundas ett operahus här innan ballerinan Marta Becket kom hit 1967. Opus bjuder på långläsning om excentrikern från New York som lämnade karriären på Broadway för en övergiven vägkorsning i kaliforniska Mojave-öknen.
En och en halv timme med bil från Las Vegas och fyra från Los Angeles hittar du värdens kanske mest udda teaterbyggnad: Amargosa opera house.
RYTMMÄSTAREN BROSTRÖM
Helsingborgsfödde tonsättaren Tobias Broström är känd för sin rytmiskt kraftfulla musik, färgrika orkestrering och utpräglade sinne för harmonik. Kompositionerna framförs av orkestrar över hela världen, men Kungliga Filharmonikerna har tidigare bara spelat två av hans verk. Det blir det ändring på i månadsskiftet mars-april när Broström står i centrum för årets Tonsättarweekend.
Tobias Broströms berättande musik framförs av orkestrar över hela världen. Den 29 mars – 2 april står han i centrum för Konserthuset Stockholms Tonsättarweekend.
Utöver detta ger Johanna Paulsson ger dig de senaste turerna kring musikfilmssnackisen Tár och Carlhåkan Larsén en snabböversikt över vårvinterns operapremiärer. Hur det kom sig att två spanjorer hamnade i spetsen för var sin orkester i Mellansverige får du också reda på, liksom vilka musikböcker och inspelningar du bör ägna tid åt den närmaste tiden. Lägg till detta ett klurigt musikalkryss och en nyhetsavdelning med det viktigaste som har hänt sedan sist.