fbpx

OPUS 98 UTE NU!

Levnadsödet fascinerar som få. Den fattiga Stockholmsflickan som lägger världen för sina fötter. Sveriges första världsstjärna vars karriär korsar dåtidens mest framstående kulturpersonligheter. Turnén till USA som även med dagens mått mätt är en av de mest inkomstbringande genom tiderna. Den anspråkslösa och djupt religiösa kvinnan som ger otroliga summor till välgörenhet. I nya numret av Opus firar vi Jenny Lind, 200 år, i stor stil och ger dig tio sidor om den första i den långa raden av svenska operastjärnor.


I Opus 98 kan du se fram emot en stor Jenny Lind-special med anledning av 200-årsjubileet.

 

Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

 

Opus 98:e nummer kretsar annars mycket kring det prekära läget i det svenska musiklivet. Det blir ett särskilt fokus på nya uttryck som uppstått i spåren av coronapandemin; bland  andra möter du mezzosopranen Marika Schultze som tagit initiativ till och driver Quarantine opera, världens första virtuella operahus. Ytterligare åtta musikfenomen som med stor säkerhet inte hade funnits om det inte vore för coronan får i nya numret sin presentation av Sofia Nyblom.


När kulturlivet stängde såg Marika Schultze nya möjligheter för sångare och musiker i karantän. Resultatet blev världens första virtuella operahus. Foto Tom Odemark.

 

Du kan även se fram emot ett hoppingivande reportage från Italien. Åsa Johansson tecknar en försiktigt positiv bild av hur landet som först drabbades av coronan i Europa så smått börjar öppna upp sina scener igen.


Med urusla statsfinanser och en total nedstängning av samhället har Italiens kulturliv varit nere för räkning. Men nu verkar det ha vänt. Sommarens välbesökta utomhusopera på Cirkus Maximus får ses som ett av bevisen.

 

En krönika om nya musikaliska uttryck som vi helst inte ser får fäste efter pandemin blir det också. Mattias Lundberg håller i pennan och det är med varm hand vi hälsar vår folkbildande Uppsalaprofessor välkommen med sin första text i Opus.


I sin första gästkrönika undrar Mattias Lundberg vilka de bestående effekterna blir av coronapandemins många exempel på distanserad interpretation.

 

Texter om nyutkommen musiklitteratur har en given plats i Opus och nya numret är inget undantag. Har du läst Kjell Westös böcker vet du att den klassiska musiken har en central plats i hans författarskap. Senaste romanen har till och med titeln Tritonus, så vi tyckte att det var hög tid för en intervju.


I Kjell Westös böcker har musiken en lika självklar plats som hemstaden Helsingfors. Foto Thron Ullberg.

 

Utöver detta kan du se fram emot en recension av nya biografin om Hjördis Schymberg, en text om hur Liszt överförde Beethovens symfonier till pianot, musiknyheter, recensioner av nya inspelningar – och mycket annat!

 

Här startar du din Opusprenumeration!


Hjördis Schymberg har blivit föremål för hyllningar i en elegant och välillustrerad bok som Carlhåkan Larsén har läst.