fbpx

OPUS 111 UTE NU!

Sommaren är här och med den Opus 111. Vad som var Beethovens sista pianosonat blir i vårt fall ett fullspäckat nummer med inspirerande läsning för hängmattan. Här en presentation av innehållet:


MISSY MAZZOLI

Vadstenaaktuella Missy Mazzoli är den första kvinnliga kompositör som fått en opera beställd av The Met. När Opus träffar henne i lägenheten i Brooklyn har hon precis kommit hem från Ingmar Bergmans gård på Fårö där hon skrivit en violinkonsert om digerdöden. Ett spännande samtal om bland annat hennes initiativ för att stödja unga, kvinnliga tonsättare och hur det är att leva som kompositör i USA.

”Han har ritat och tecknat på väggarna, små djävulsfigurer, eller någon anteckning om Bach. Allt det där blev små bitar av violinkonserten”, säger Missy Mazzoli om inspirationen från vår svenske filmnestor. Foto Mats Bäcker.


Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!


OPERALEGENDEN INTAR SLOTTET

Läckö sätter i år upp Lars Johan Werles Tintomara. Operan har närmast kultstatus och många är de som längtat efter uppsättningen på operaslottet vid Vänern. För dirigenten Kim Phipps, som för första gången dirigerar på Läckö under sitt nya namn, betyder den något alldeles speciellt.

Efter tre års pandemiuppehåll är Läcköoperan tillbaka med Tintomara av Lars Johan Werle. Foto Joakim Öhrn



OPUS VALSPECIAL

Vill våra politiker bygga ut Kungliga Operan, bygga nytt eller inte göra något alls? Kan musikinstitutionerna som sorterar under public service känna sig trygga även efter ett maktskifte? Blir det några blåsmusiksatsningar under den kommande mandatperioden? Det är tre av frågorna som vi ställt till partiernas kulturpolitiska talespersoner i Opus stora valspecial.

Med två månader kvar till valet spanar Opus av läget och ställer frågor till våra politiker.



Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!


BIRGITTA SVENDÉN    

Mycket motvilligt tackade Birgitta Svendén ja till att bli chef för Kungliga Operan. Efter 13 år lämnar hon nu posten och kan se tillbaka på överdådig musikdramatik blandad med digitalisering, byråkratisering och pandemihantering. Frågan om operahusets framtid, ja den ligger kvar på regeringens bord.

”Fastighetsverket har bytt personal, kulturministrar har kommit och gått, men vi väntar fortfarande på beslut från regeringen”, kommenterar en alltmer otålig Birgitta Svendén frågan om Kungliga Operans framtid. Foto Henrik Halvarsson.                


MUSIKALISKA HEMESTERTIPS

Fjällvandra till Rachmaninov, bada med Trollflöjten-arior ringande i huvudet eller fira gourmethelg till soundtracket av Lully – Opus har tagit fram 10 inspirationstripper för den hållbare hemesterfiraren.

Varbergs teater där du i sommar kan se en ny uppsättning av Don Giovanni.


FRUKTAD MILSTOLPE & NYTTIGT NÖJE

För trehundra år sedan avslutade Johann Sebastian Bach arbetet med vad som kommit att kallas pianolitteraturens Gamla testamente: Das Wohltemperierte Klavier. Vi presenterar en guide till verket och tipsar om de bästa inspelningarna.

De 24 preludierna och fugorna i Das Wohltemperierte Klavier omfattar alla aspekter av Bachs musikaliska personlighet: stilla och inåtvända, kraftfulla och intensiva, spirituella och briljanta.


Ett klurigt korsord kan du också se fram emot liksom en intervju med operaforskaren Hedvig Jalhed, krönikor, musiknyheter, recensioner – och mycket annat.