fbpx

Återupptäckta pianoskatter

Swedish Violin Treasures är en lockande cd med svenska juveler för violin.

Den här inspelningen är inte avsedd bara för hemma-marknaden. Man kan och bör helt klart vidga vyerna och ambitionerna och avslöja skatterna, dolda eller glömda. Helena Munktells och Harald Fryklöfs sonater ligger på hög nivå.

Bengt Forsberg är som bekant Sveriges mest spridda pianist. Men han gräver lika mycket där han står i sin pionjärgärning som uppletare av undanskymd svensk repertoar. Den här gången lierad med Cecilia Zilliacus, en violinist med stark kompetens och gott renommé.

Slutet av 1800-talet kom som en blomstringstid för våra violinsonater. Emil Sjögren spelade på denna kammarmusikaliska arena. Harald Fryklöf och hans Sonata à la Legenda utgjorde en alternativ kulmen. Men Helena Munktell föregick med gott exempel. På cd:n finns också kortare bidrag: en tresatsig svit av Algot Haquinius och två ”karaktärsstycken” av den än mindre kända Ika Peyron. De dväljs i bakgrunden i sällskapet.

Munktell sprider tongångar med spänst och melodiös grace men också, nästan självklart, en smula lyriskt skymningsvemod. Allt energiskt och skickligt förmedlat av Zilliacus och en Forsberg, ständigt på jakt efter de rätta accenterna och dragningarna. På alla sätt haltfullt och respektabelt. Och repertoarfynden: inga revolutioner men ändå pionjärarbeten.

Carlhåkan Larsén

 


Swedish Violin
Treasures
Cecilia Zilliacus, violin, Bengt Forsberg, piano.
(dB Productions)