fbpx

OPUS 112 ÄR HÄR!

Kastraten är död – länge leve sopranistan! Nya numret av Opus riktar fokus mot ett nygammalt fenomen inom den tidiga musiken och barocken: manliga röster i sopranläge. Sopranista är den korrekta benämningen av dessa sångare som var enormt populära under 16- och 1700-talen (i den gränslöst inhumana kastratversionen) men som sedan försvann helt från operascenen. Nu är de tillbaka med full kraft – och att det går utmärkt att sjunga i sopranläge med alla kroppsdelar i behåll finns det otaliga bevis på.

I omslagsintervjun möter du Samuel Marino, en av superstjärnorna som tagit operavärlden med storm. Läs om den vindlande resan från Venezuela till de stora scenerna i Europa. Som komplement får du en exposé över ljusa mansröster genom århundradena, från Farinelli via den siste kastraten Alessandro Moreschi till nutida ekvilibrister som Federico Fiorio och Bruno de Sà.

Samuel Mariño skakar rejält liv i operavärlden sitt stratosfäriska pianissimi i trestrukna oktaven. Möt honom i nya numret av Opus. Foto Diana Gomez.


Här startar du din Opusprenumeration!


I det högsta röstläget hittar vi även Sofie Asplund. Under många år har den åländska sopranen axlat de stora rollerna på våra svenska operascener och kommande säsong är inget undantag. Zerbinetta på Kungliga Operan står näst på tur, därefter väntar två gästspel på Göteborgsoperan. Sofia Nyblom har tecknat porträttet av den prisade sångerskan.

Sofie Asplunds silvriga koloratursopran har gjort henne oumbärlig på svenska operascener. Här en bild från sommarens Il Giustino på Drottningholm. Foto Markus Gårder.


Du får även en introduktion till danska elektronmusikpionjären Else Marie Pade. Sex år efter sin död har hon äntligen förärats en inspelning med betydande verk från 1950- och 60-talen. Johanna Paulsson tecknar ett porträtt av tonsättaren som under andra världskriget fängslades av tyskarna och ristade in noter i cellväggen.

I november ger skivbolaget Dacapo ut fyra av Else Marie Pades orkesterverk inspelade av Malmö Operaorkester under ledning av Joachim Gustafsson.


En text om musikens dissidenter i Östeuropa blir det också, liksom ett porträtt av 150-årjubilaren Ralph Vaughan Williams, en intervju med Birgit Nilsson-pristagaren Yo-Yo Ma och rapporter från sommarens operafestivaler. Bland mycket annat!

Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!