Opus 113 är här – ett fullspäckat nummer med inspirerande läsning för höstmyssoffan. Här en presentation av innehållet:
DEN HÄNDIGE DIRIGENTEN
Han tillträder först nästa höst – men redan den här säsongen gästar Ryan Bancroft Kungliga Filharmonikerna som om han vore chefsdirigent. Därutöver blir det besök i Malmö och Göteborg. Möt den dansande dirigenten som trodde att yrket var vikt för kvinnor och som menar att bakning är lika viktigt som musik.
”Det är en otroligt musikalisk orkester, de kan spela gamla ’war horses’ – standardverk – så att de känns fräscha och nya.”, säger Ryan Bancroft om Kungliga Filharmonikerna som han blir chefsdirigent för nästa säsong. Foto Yanan Li.
DET BUAS … I ALLA FALL PÅ KONTINENTEN
Sommarens Bayreuth-festspel bjöd på skandalscener av sällan skådat slag – åtminstone för oss nordbor. Den centraleuropeiska publiken är numera luttrad av burop i stil med de som kunde höras i applådtacket till årets Ring-cykel. Torbjörn Eriksson har tagit tempen på ett publikfenomen som verkar vara i det närmaste oskiljaktigt från operakonsten.
Burop kom på modet under 1800-talet, när opera var granne med cirkus och sport. Det blev konvention att sångare tog emot ovationer efter akterna, även att tacka direkt efter arior och således mitt under föreställningen. Att bua, liksom att jubla, blev en passionerad kommentar till operastjärnorna.
HANDMAID’S TALE I KÖPENHAMN
Historien om tjänarinnorna i den religiösa diktaturen Gilead blir bara mer och mer aktuell. Johanna Paulsson tecknar ett porträtt av en opera som blev en modern klassiker långt innan Netflix-succén.
Emma Bell spelade Aunt Lydia i vårens uppsättning av The Handmaid’s Tale på English National Opera i London. På lördag är det premiär för Köpenhamnsoperans version.
KARIN REHNQVIST OM NYA TSUNAMIOPERAN
Kanske mer aktuell än någonsin uruppförs operan Strandad i höst på Operan i Stockholm. Kompositör är Karin Rehnqvist. Operans upprinnelse är tsunamin, som hon själv upplevde på plats.
Efter sex års väntan blir det äntligen premiär för Strandad. Möjligen är resonansbottnen nu ännu starkare i efterdyningar av pandemin, ökad miljöförstöring och kriget i Ukraina. Foto Agnes Thor.
TJECKISK OPERAINVASION
Den här säsongen ser Skandinavienpremiärer av inte mindre än tre tjeckiska operor. Carlhåkan Larsén ger dig en introduktion till landet som förmodligen producerat flest repertoaroperor per capita.
Gisela Stille sjunger titelrollen i Katja Kabanova som just nu är aktuell på Köpenhamnsoperan.
HAYDNS 108 SYMFONIER
Joseph Haydn kan med fog kallas den moderna symfonins fader. Under en av Europas mest omvälvande perioder komponerar han hela 108 verk inom genren – musik som inspirerar och förebådar de stora romantikerna och som fortfarande hör till den mest framförda i världens konserthus.
Haydn porträtterad 1791, året när de fyra första Londonsymfonierna tillkom.
En intervju med albumaktuella Malmöpianisten Reetamaria Rajala kan du också se fram emot, liksom ett klurigt Operettkorsord, recensioner och musiknyheter.