fbpx

OPUS 118 UTE NU!

Vad som för Brahms var Sex stycken för piano blir i vårt fall ett fullspäckat sommarnummer med intervjuer, porträtt, reportage, guider, recensioner och nyheter från den klassiska musikens och operans värld. Här en presentation av rykande färska Opus 118.



EKONOMEN SOM BLEV DIRIGENT

Hon lägger allt fler orkestrar för sina fötter – och visst tar dirigenten Sofia Winiarski intryck av de största. Men hon har aldrig längtat efter makt. I omslagsintervjun till nya numret möter du en tidigare Handelsstudent som leder musikupprop och skjutsar till fotbollsträningar mellan konserterna.

Sofia Winiarski lämnade studierna på Handelshögskolan för en karriär som dirigent. Foto Mats Bäcker.

Här startar du din Opus-prenumeration!



SIDOR AV ETT GENI

Kaija Saariaho var en av vår tids mest framstående tonsättare. I början av juni somnade hon in efter en längre tids sjukdom och lämnade efter sig en rik produktion av skimrande och explosiv musik. I Opus 118 guidar vi dig till hennes liv och viktigaste verk.

Under sin fyrtioåriga karriär komponerade Kaija Saariaho långt över hundra verk. Den sista tiden ägnade hon åt att skriva färdigt trumpetkonserten HUSH som får ett postumt uruppförande i Helsingfors den 24 augusti.



NÅR LIZZOEFFEKTEN SVERIGE?

I USA är blåsmusikkris ett okänt begrepp – i alla fall när det kommer till tvärflöjt. För det kan vi tacka rapparen Lizzo som bidragit till att den klassiska tvärflöjten fått ett popkulturellt ”moment”. Hur det blev så berättar Hanna Höglund om i nya numret.

Lizzo förenar musikalisk passion och teknisk träblåsfiness med humor och politisk edge. Den 30 juni ger hon sin första konsert på svensk mark under årets Lollapalooza-festival i Stockholm.



SÅ SKA PUBLIKEN VINNAS

Hur ska operan och den klassiska musiken nå ut till nya grupper? I vilken mån har pandemin förändrat förutsättningarna? Det är huvudfrågorna i Opus stora marknadsföringsreportage där vi har gjort nedslag bland landets scener på jakt efter visioner för framtiden.

Idag har Kungliga Operan ett klart större antal besökare som är under 26 år än innan pandemin. Vad det beror på kan du läsa om i nya numret.

Här startar du din Opus-prenumeration!



KLUSTERKUNGEN

Han blev berömd för sin musik till filmerna The Shining, 2001 – ett rymdäventyr och Eyes wide shut. Men det var i det centraleuropeiska avantgardet han hörde hemma. I år skulle György Ligeti fyllt 100 år – ungraren som överlevde förintelsen och som med tiden blev en av de ledande modernistiska tonsättarna.

I år är det 100 år sedan György Ligeti föddes. Det firar vi med ett längre porträtt.



OPERA I DET GRÖNA

En brittisk sommar utan country house opera är en förlorad sommar. Resmålet är nästan lika viktigt som föreställningen när man i mellanakterna får njuta av medhavd picknick i en historisk miljö med utsikt mot ett romantiskt parklandskap. Opus guidar dig till fyra festivaler som förutom att tillhöra toppskiktet befinner sig endast halvannan timme från London.

Glyndebourne är själva sinnebilden av country house opera. På senare år har operahuset fått efterföljare i Garsington och Grange Park.



KVARTETTEN SOM GLÖMDES

Ethel Smyth var både stridbar tonsättare och suffragett. Men hon var långt ifrån ensam om att ta sig fram i en manlig musikvärld. Johanna Paulsson har läst en ny bok om fyra kvinnor som kräver sin plats i musikhistorien och dyker ner i operan The Wreckers.

Trots fördomarna vann Ethel Smyth samtidens erkännande och blev till och med adlad innan hon gick bort 1944. I vår är hon aktuell i boken Quartet där hon gör sällskap med Dorothy Howell, Rebecca Clarke och Doreen Carwithen.



Roslagens nya kammarmusikfestival, Francesco Cortis visioner för Drottningholmsteatern, de viktigaste musiknyheterna sedan sist och recensioner av 11 nya inspelningar – där är har du lite av det övriga innehållet i Opus 118.

Här startar du din Opus-prenumeration!