fbpx

OPUS 93 UTE NU!

Årets sista Opus är här! Som vanligt kan du se fram emot ett varierat innehåll, men givetvis blir det ett särskilt fokus på julrelaterade ämnen.

Förra året besökte Carlhåkan Larsén Österrike för att få ihop bakgrundsmaterial till djupdykningen i Stilla natt. I år har han hållit sig till bokhyllorna här hemma och efterforskat i standardverken om våra svenska julpsalmer. Resultatet har blivit en fascinerande genomlysning av Hosianna, Det är en ros, Gläns över sjö och strand och alla de andra sångerna som vi förknippar med begreppet julstämning.


Läs om historierna bakom de mest kända julpsalmerna i nya numret av Opus.

 

Opus julnummer innebär såklart även Opuslistan. I år är det tolfte året i rad som vi presenterar 20 artister, tonsättare och organisationer som har utmärkt sig inom det svenska musiklivet. Tonvikten ligger på ”up and coming”, men även musikpersonligheter som kvalar in under ”lång och trogen tjänst” kan komma i fråga. Efter tre år med sångerskor har det blivit dags för en instrumentalist på förstaplatsen: violinisten Malin Broman. Möt en av Sveriges mest spännande och uppskattade musiker i en intervju signerad Hanna Höglund.


Malin Broman är inte bara första konsertmästare för Radiosymfonikerna, internationellt efterfrågad solist och förgrundsgestalt för flera orkestrar och festivaler. Hon är även en pionjär för det nya dirigentlösa ledarskap som blir allt vanligare i den klassiska musikvärlden. Om detta och annat berättar hon i intervjun i nya numret. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

Om du vill ge bort en prenumeration finns här en länk till ett förmånligt erbjudande!

På omslaget till Opus 93 möter du Ludwig Göransson. 35 år gammal kan han redan titulera sig Sveriges främste filmmusiktonsättare genom tiderna. Efter det Oscarbelönade soundtracket till Black Panther häromåret har han nu gått i mål med filmmusikvärldens mest prestigefyllda jobb: att tonsätta musiken till Star Wars. Erik Augustin Palm träffade Hollywoods just nu hetaste kompositör i studion i LA.


Vad betyder tonsättare som Puccini och Ravel för Ludwig Göransson? Det och mycket annat får du reda på i intervjun med vår svenske filmmusikstjärna. Foto Austin Hargrave

 

I Opus 93 kan du även se fram emot ett porträtt av 100-årsjubilaren Mieczysław Weinberg, recensioner av nya Pavarottifilmen och boxen med Vladimir Horowitz come back-konsert i Carnegie hall. Och så blir det ett extra stort korsord – 30 julsånger som söker sin tonsättare. Klurigt är bara förnamnet!


Vladimir Horowitz tar emot applåderna efter det som kom att bli 1900-talets mest berömda klassiska konsert.

 

Inte Opus-prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!

Om du vill ge bort en prenumeration finns här en länk till ett förmånligt erbjudande!