fbpx

OPUS 107 UTE NU!

Opus julnummer är här! Precis som förra årets jubileumsspecial har vi fyllt årets utgåva med extra många sidor – så att tidningen ska räcka för många trivsamma stunder i julmyssoffan.

DE GJORDE MUSIKÅRET 2021

Opuslistan är ett givet inslag i julnumret och det är med glädje som vi för 14:e gången presenterar 20 personer och organisationer som gjort skillnad, förbättrat och utvecklat det svenska musiklivet. Eller helt enkelt bara varit väldigt bra. Som vanligt har vi strävat efter en bred representation och i år hittar du alltifrån sångare, instrumentalister och tonsättare till librettister, administratörer och forskare. Och faktiskt även ett instrument.                

Coronapandemin präglat musiklivet även i år, men att hitta kandidater till Opuslistan var inte svårt. Är din favorit med?


Här startar du din Opus-prenumeration!


HELA VÄRLDENS WOTAN           

Årets ”listetta” är en klass för sig och det är inte utan stolthet vi publicerar den första längre intervjun i svensk press med John Lundgren. Att vår svenska världssångardoldis har osedvanligt mycket spännande att berätta och att Sofia Nyblom är en mästare på att få ner det i skrift gör inte saken sämre.

Karriären tog fart i Köpenhamn, men nu är det världsscenerna på kontinenten som gäller för John Lundgren. I intervjun i nya numret berättar han bland annat om sin bakgrund som dansbandssångare, hur man når ut med sitt budskap med största möjliga effekt och hur han upprätthåller kontakten med operahusen i Sverige. Foto Mats Bäcker.


TVÅ UNIKA REPORTAGE                                  

En målsättning för Opus är att berätta nya och ohörda historier om klassisk musik och opera. Undersöka trender och tendenser och försöka ta reda på i vilken riktning musiklivet rör sig. Det har handlat om alltifrån digitalisering och dirigentrepresentation till repertoarfrågor och möten med andra genrer. Minst ett reportage i varje nummer är ambitionen, men i Opus 107 har det blivit två. Det ena handlar om miljöarbetet på svenska operahus och det andra om operettens comeback. Två unika skildringar av trogna medarbetarna Johanna Paulsson och Hanna Höglund.

Är återvinning tidens melodi eller är miljömärkta föreställningar lättköpt klimatkredd? Opus har talat med scenografer, kostymskapare och projektledare inom operans värld. På bilden: Ingela Brimberg och Daniel Brenna i Göteborgsoperans klimatmedvetna Ring-cykel. Foto Lennart Sjöberg.


OPERAJUBILEUM & MINNESPORTRÄTT

Jubilerande Verdi-mästerverket Aida kan du också se fram emot att läsa om, liksom minnesporträtt av Bernard Haitink och Edita Gruberová – två magnifika musikpersonligeter som lämnat oss sedan förra numret.

Aida innehåller med det mesta av det bästa från Verdi. I nya numret ger Carlhåkan Larsén dig en introduktion till mästerverket som hade premiär för 150 år sedan. På bilden: Anna Netrebko och Anita Rachvelishvili i en uppsättning på The Met (2018). Foto Marty Sohl.


MUSIKNYHETER & RECENSIONER

Opus 107 innehåller även en rejäl nyhetsavdelning och 15 recensioner, där vi bland annat har lyssnat på Cathrine Winnes och Blåsarsymfonikernas hyllning till de kvinnliga kompositörer som verkade runt förra sekelskiftet.

“Inspelningen är ett firande av den musikaliska rösträtten, där kvinnan nu skapar musik för det offentliga rummet”. Så säger Cathrine Winnes i en kommentar i samband med lanseringen av Breaking Waves. Hur det låter kan du läsa i nya numret av Opus.


Här startar du din Opus-prenumeration!