fbpx

DUBBELSVENSKT RYSSMÖTE

Två svenska tonåriga violinister är aktuella med var sin Tjajkovskijkonsert på kommersiellt skivmärke – samtidigt.

Ingen hade trott detta för tio år sedan. Men här har vi nu Johan Dalene, 19, på BIS. Och Daniel Lozakovich, 18, på Deutsche Grammophon. Tillika med två synnerligen olika tolkningar.

För Johan Dalene är Tjajkovskijs violinkonsert något av ett signaturverk. Det är den han helst har spelat, tävlat och segrat med – senast i våras vid Carl Nielsen International Competition. Daniel Lozakovich vann som 15-åring tävlingen i Vladimir Spivakovs namn – den ryske violinisten som blivit en mentor, och som dirigerar på det aktuella albumet.

Daniel har gjort en klockren underbarnskarriär; alltifrån att hans vitryska föräldrar satte honom i Lilla Akademien i Stockholm. Snart nog omhändertogs han av auktoriteter nere på kontinenten och knöt viktiga kontakter i ryskt musikliv. Segern vid Spivakovtävlingen i Moskva gav honom omedelbart ett kontrakt med DG. I sitt första album med verk av Bach imponerade han med stor och fyllig ton.

Och det gör han fortfarande. Lozakovichs Tjajkovskij går i den romantiska ryska traditionen tillsammans med Ryska Nationalfilharmonin. Det blir ett mustigt och muskulöst musicerande med smäktande dragningar. Daniel Lozakovichs voluminösa och viga violinton matchas av maffig men inte alltid glasklar orkesterklang.

Albumet utfylls av allehanda Tjajkovskijpärlor i skilda arrangemang, vissa endast med piano. Titelspåret ”None But The Lonely Heart” – lika med tenorarian ”Kuda” ur ”Eugen Onegin” – tilltalar mig mindre i denna snyftiga tolkning. Men slutnumret, det schvungfulla Vals-scherzot, drar iväg med härlig brio.

Också Johan Dalene från Norrköping började brådmoget. Redan som sjuåring spelade han med stadens symfoniorkester (där hans far finns i cellostämman). Johan har huvudsakligen utbildat sig i Sverige för Per Enoksson, men precis som Daniel tidigt och framgångsrikt tävlat runt om i världen.

Nu är Johan Dalene en av blott fyra artister som BIS någonsin skrivit exklusivkontrakt med. Debutalbumet med Norrköpings Symfoniorkester och dirigenten Daniel Blendulf innehåller också Samuel Barbers violinkonsert – en klar kontrast och en attraktiv kombo. Här är Tjajkovskij betydligt lättare och transparentare än konkurrentens. Jag antar att om man ställde de bägge unga virtuoserna bredvid varandra skulle Lozakovich höras mer. Men inte nödvändigtvis bättre, ty Dalene har en smittande esprit och fräschör i sin Tjajkovskij som övervinner mig.

Samuel Barbers 50 år yngre violinkonsert med sin vemodiga och luftiga lyrik passar Johan Dalene, Daniel Blendulf och Norrköpingssymfonikerna perfekt. Komponerad i Schweiz långt hemifrån USA, precis som Tjajkovkijs långt hemifrån Ryssland.

Camilla Lundberg


None But The Lonely Heart
Daniel Lozakovich, Vladimir Spivakov
Russian National Philharmonic
Deutsche Grammophon 0289 483 6086 4
Tchaikovsky, Barber – Violin Concertos

 


Johan Dalene
Norrköping Symphony Orchestra
Daniel Blendulf
BIS-2440