fbpx

INSPELNINGARNA MED NETREBKO – HÄR BÖRJAR DU!

Anna Netrebko är en av vår tids mest karismatiska operasångerskor, prisad för sin scennärvaro och magnetiska utstrålning. Under en mer än 25-årig karriär har hon gestaltat alltifrån Mozart, Verdi och och bel-canto till rysk musik på världens ledande operascener. Allra bäst upplevs förstås denna scenbegåvning live, men lyckligtvis har hon en omfångsrik diskografi bakom sig med både operainspelningar och soloalbum. Här fem av de främsta.

 

TEXT AXEL LINDHE

 

När Anna Netrebko var sexton år gammal flyttade  från Krasnodar, till Sankt Petersburg. Först drömde hon om en karriär som skådespelerska men musiken tog snart överhanden och 1990 började hon studier vid stadens konservatorium. Efter att hon erhållit första pris i den prestigefyllda Mikhail Glinka-tävlingen tog hon så som 22-åring det första steget in på scenen på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg som Susanna i Mozarts Figaros bröllop, ivrigt uppmuntrad av en annan Polarpristagare, demondirigenten Valerij Gergijev. De två fortsatte att samarbeta även sedan Netrebko blivit ett världsnamn och ett par decennier efter debuten uppträdde de tillsammans på Metropolitan i New York, i Tjajkovskijs Eugen Onegin.


Tjajkovskij: Eugene Onegin
Anna Netrebko, Mariusz Kwiecien m fl Shaw
Metropolitan Opera Orchestra/ Valery Gergiev
(DVD/ Blu-Ray)

 

”Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv, säljer slut varje föreställning och fångar uppmärksamheten även hos en publik som är ovan vid opera”. Så lyder en del av Polarpris-juryns motivering till årets pris. Om just Salzburgfestivalens uppsättning av La Traviata förmår göra även operaovana till operafans ska väl låta vara osagt, men i denna prisade uppsättning från 2005 visar Netrebko varför just Violetta blivit en av hennes paradroller. Den rätta koloraturen i rösten finns där och hennes skådespelarregister, med både erotisk utstrålning och en hjärtskärande sårbarhet, lämnar ingenting övrigt att önska.


Verdi: La Traviata
Anna Netrebko, Rolando Villazòn, Thomas Hampson m fl
Wiener Philarmoniker/Carlo Rizzi
Deutsche Grammophon
(finns även som dvd)

 

En av Netrebkos motspelare på scenen i Salzburg 2005 var tenoren Ronaldo Villazòn och vid den här tiden var verkligen ”radarparet” Netrebko-Villazòn operavärldens kelgrisar nummer ett. Ett par år efter dundersuccén med La Traviata gavs denna skiva ut med en samling härliga duetter från bland annat Puccinis La Bohème, Donizettis Lucia di Lammermoor och Verdis Rigoletto. För den som inte kan få nog av Netrebko och Villazòn finns även en sevärd föreställning av Massenets Manon förevigad på dvd från Staatsoper i Berlin.


Duets
Anna Netrebko, Rolando Villazón
Staatskapelle Dresden/ Nicola Luisotti

 

Sedan Metropolitan-debuten 2002, i Prokofjevs Krig och fred, har Netrebko återvänt ett flertal gånger till den amerikanska världsscenen. Till glädje för den svenska publiken har flera av hennes framträdanden kunnat avnjutas på Folkets hus och Parkers ”opera-bio”. På den här skivan hörs Netrebko i live-upptagningar från The Met (skivan innehåller bland annat utdrag från just Krig och fred).  Många Netrebko-fans anser att hon är som bäst när hon sjunger live och efter att ha tagit del av den här inspelningen är det inte svårt att hålla med.


Anna Netrebko Live at the Metropolitan Opera
Metropolitan Opera Orchestra and Chorus
Deutsche Grammophon

 

Netrebko anklagas ibland för att vara en traditionell artist som hellre håller sig till välbeprövad repertoar än utflykter in i okända territorier. Men alla sångerskor kan ju inte gräva i arkiven á la Cecilia Bartoli. Och visst har vi fortfarande plats för en mer konventionell opera-diva som Netrebko. Repertoar håller ändå en anständig bredd – från rysk opera, via Mozart, till Verdi och Puccini. Men även i bel-canto repertoaren har hon varit framgångsrik. Den italienska diktionen må fallera ibland, men i den här inspelningen visar hon – tillsammans med sin lettiska kollega Elîna Garanca – verkligen vad skönsång vill säga.


Vincenzo Bellini: I Capuleti e i Montecchi
Elîna Garanca, Anna Netrebko, Joseph Calleja m fl
Vienna Symphony Orchestra / Fabio Luisi
Deutsche Grammophon