fbpx

LADDADE KONSERTFYND

Tobias van der Pals fortsätter sin musikarkeologiska mission för morfars farbror.

Leopold van der Pals hette en europeisk tonsättare. En riktig kosmopolit: född i S:t Petersburg 1884 med nederländsk far, dansk mor. Studieår i Berlin, tillflykt i Schweiz, där han avled (1966) efter en ambulerande tillvaro. En ättling, den svensk-danske cellisten Tobias van der Pals har axlat ansvaret för en vidlyftig kvarlåtenskap – flera hundra verk, bl a åtta operor.

En symfoni och andra orkesterverk har tidigare utgivits med Helsingborgs symfoniorkester. Nu följer tre solokonserter och en teatersvit, Mönch Wanderer, fortfarande med HSO, dirigerad av Fredrik Burstedt, som gedigna medarbetare i detta klingande kalejdoskop. I centrum tre solokonserter – inte långa men laddade: Gordan Trajkovic tolkar violinkonserten, Tobias van der Pals cellostycket och Marianna Shirinyan pianokonserten. De saknar konkurrens på marknaden men bättre kan knappt tänkas.

Musiken vittnar om en seriös personlig skaparande. Den rör sig i en senromantik som förgrenar sig i djärvare harmonik, expressivt patos och meditativa vilopunkter. Medryckande och övertygande.

Under van der Pals tidiga år svallade en uppsjö av symfonisk, musikdramatisk och kammarmusikalisk produktion i den europeiska kulturen. Mycket har sköljts bort i tidens vågspel. Det finns all anledning att fiska upp ny repertoar och friska upp vår kanon med nygamla tillskott. Men en gammal aforism gör sig bred: ”Ingenting är så gammalt som det som nyss var nytt”.

Carlhåkan Larsén


Leopold van der Pals – konserter
Gordan Trajkovic, violin,
Tobias van der Pals, cello,
Marianna Shirinyan, piano
(cpo LC 8492)