fbpx

OPUS 120 UTE NU!

Jubileumsporträtt av Maria Callas, intervjuer med Jacob Mühlrad, Robert von Bahr och tre aktuella librettister, nya perspektiv på Norrköpingsdebatten, två nya musikresor, nyheter, recensioner och korsord – Opus 120 har något för alla!




SÅ LÅTER SÖMNEN

Åtta år har gått sedan Opus som första tidning uppmärksammade Jacob Mühlrad med ett större porträtt. Hur har framgångarna präglat honom? Vilka är drivkrafterna nu och vad kan vi se fram emot att få höra på nya skivan REMS? Några av frågorna som får sina svar i Madeleine Jostedt Ulricis stora intervju med den svenska stjärntonsättaren.

När Jacob Mühlrad kommer hem efter ett internationellt succéår blir det både skivsläpp och porträttkonsert på Berwaldhallen. Med sitt fjärde album REMS/Rapid Eye Movement Sleep djupdyker han i sömnens algoritmer.

Här startar du din Opus-prenumeration!



PERSPEKTIV FÖR PROVINSEN

Som utlovades i förra numret kan du även se fram emot nya och intressanta perspektiv på Norrköpingsdebatten. Dels i form av en fransk-ame­rikansk utblick signerad Martin Gelin, dels ett debattinlägg av musikproducenten Noomi Hedlund. Två riktigt läsvärda texter som kompletterar och breddar höstens stora kulturdiskussion.

Höstens debatt – med Norrköpings symfoniorkester i centrum – har väckt frågor om kulturens värde, finansiering och relevans. I nya numret bidrar vi med två nya perspektiv.



ORDEN SOM LYFTER MUSIKEN

Höstens urpremiärer på våra svenska operascener uppmärksammar vi också. I vanliga fall brukar tonsättarna vara i fokus men den här gången är det librettisternas tur att komma till tals. Läs vad Kerstin Perski, Helena Röhr och Royce Vavrek har att säga om det omfattande arbete som ligger till grund för Mytomania, Melancholia och Det långa seklet.

Tre urpremiärer lyser upp den svenska operahösten. Men vilka ingredienser behövs för att en opera ska leva? Och varför läggs nya operor ofta i malpåse efter en kort spelperiod? På bilden Jens Persson Hertzman och Lauren Snouffer i Melancholia som just nu spelas på Kungliga Operan.

Här startar du din Opus-prenumeration!



DEN EVIGA DIVAN

En annan given aktualitet att belysa är 100-årsminnet av Maria Callas födelse. Ni möter henne på omslaget och längre fram i nya numret tecknar Tobias Lund ett stort porträtt med utgångspunkt från Marina Abramovićs performanceföreställning 7 deaths of Maria Callas. Fram träder bilden av en mångfacetterad artist och person som var så mycket mer än den beundrade divan.

Trots sin korta karriär lämnade Maria Callas ett outplånligt avtryck i musikvärlden. Vad var det som berörde människor så? Och hur har eftervärlden handskats med hennes minne?



Bakom scenen-serien som vi sjösatte i förra numret fort­sätter också. Den här gången har vi pratat med Joakim Brink, frilansande ljussättare som inte sällan dyker upp på Göteborgsoperan. Hör honom berätta om ljusets betydelse för föreställningens slutresultat. Varför Robert von Bahr har sålt sitt livsverk Bis till Apple får du också reda på och därutöver blir det 18 skivrecensioner, två bokrecensioner, ett gäng mu­siknyheter och ett utmanande korsord.


Inte prenumerant? Det rättar du enkelt till genom att klicka här!