fbpx

”MUSIKLÄRAREN DÖDFÖRKLARADE MIN SÅNG”

I 40 år har finanslegenden Anders Wall funnits med i kulisserna och möjliggjort storslagna musikerkarriärer. Men sången överlåter han åt andra. Opus fick en exklusiv intervju med den blivande 90-åringen på Starfors Säteri.

Text Madeleine Jostedt Ulrici

Coronaisolerad sedan i mars 2020 är Anders Wall vid det här laget van vid digitala möten. Men den sociala distanseringen har frestat på.

– Värst är det att inte kunna krama barn och barnbarn. Det är svårt, medger han.

Där välskräddade kostymer annars ramar in industrilegendens gestalt bjuds det idag en chosefri kombo av skotskrutig flanell och flätstickad kashmir. Det är en vital och humoristisk 90-åring som möter mig över skärmen. Okynnigt småleende men klar som kristall.

Som styrelseordförande i Beijerstiftelsen klubbade han nyligen igenom 10 miljoner kronor till Uppsala universitet och 600 000 till pianoakademin vid Inge-sund. Hans egen stiftelse har i sin tur delat ut mer än 70 miljoner kronor sedan 1981. En ansenlig del har gått till kulturen och många av våra mest lovande musiker och sångare.

– Jomen jag tycker nog att jag är en mecenat, tillstår Anders Wall blygsamt. Jag försöker vara en välgörare på något sätt.

Han pausar och låter blicken svepa över fårhjorden som spatserar förbi utanför fönstret.

– Men jag hade inte blivit den jag är idag om jag inte hade haft människor som stöttat och uppmuntrat mig i min ungdom.

 

Anders Wall berättar om uppväxten på 30-talet i Giresta utanför Uppsala. Om skolläraren, prästen och okuvliga mamma Elin som försörjde sina barn med nattvak på sjukhus och syarbeten. Om utbildningsstipendierna som tog honom till läroverket, mot studentexamen och Handelshögskolan. Om förtroendet han fick av Kjell Beijer och genombrottsaffären för Kol och Koks år 1966.

– Jag känner att jag måste tacka och hedra de här personerna. Istället för att lägga en massa pengar på hög är jag tacksam över att få dela med mig. Att få ge tillbaka.

Men att internationella finanssnillen och näringslivslegender värderar konst och kultur lika högt som Anders Wall hör till ovanligheterna.

– En gång tänkte jag ta med en god vän, berättar han roat, en berömd amerikansk bankman, på Kungliga Operan. Det här var i mars men operan skulle ges i november. Min vän svarade mycket elegant: ’I’m very sorry, I am booked for a funeral’. Nej, man kan ju inte frälsa alla, konstaterar han lugnt.

Under Volvo-åren blev det många resor till New York. Kanske var det här som opera kom att spela en avgörande roll i hans liv.

– Varje fredag gick jag på Metropolitan. Kan du tänka dig? Jag har sett dem alla.

 

Och visst är privata initiativ till ovärderlig hjälp för såväl institutioner som enskilda kulturskapare, inte minst med coronavirusets skoningslösa framfart genom kulturlandskapet. Men Anders Wall menar att man kan göra mer från statligt håll.

– Jag tycker att man borde ta ett större ansvar för kulturen, så som man gör i till exempel Tyskland. Vår regering styr betydande överlevnadsresurser till näringslivet, men månar inte på samma sätt om kulturen.

Han tror även att kulturen skulle gynnas av mer affärsmässig kreativitet och samverkan med andra områden:

– Entreprenörskap handlar inte bara om företagande utan om nytänkande generellt.

I det avseendet är stipendiatnätverket Wallumni – med 450 medlemmar inom forskning, entreprenörskap, landsbygdsutveckling och musik – det som kanske utmärker Anders Walls stiftelse allra mest.

– Hos oss är det inte pengarna som är avgörande utan relationerna som uppstår när man får stipendiet. De lever sedan vidare genom våra ständiga kontakter. Har man behov av stöd och input är det alldeles givet att man vänder sig till nätverket. Det är ovanligt – och fantastiskt, konstaterar han stolt och lyckligt.


Kungliga Operans Anders Wall-stipendium uppgår till 500.000 kr. För två år sedan gick det till barytonen Denis Milo.


Engagemanget för
stiftelsen och kontakten med ”wallumnerna” är fortsatt centrala för Anders Wall.

– Mitt liv skulle se väldigt annorlunda ut om jag var en gammal nittioåring som satt här och var nöjd med det jag gjort. Försökte skriva mina memoarer eller något sånt där konstigt, skrattar han. Wallumni håller mig igång. Så att jag kan ’leva i framtiden’.

 

Anders Wall

Född i Giresta by i Uppland.
Familj Hustru, barn och barnbarn.
Bor på Starfors Säteri  i Heby, Uppland med hustrun Charlotte. Våning i Stockholms innerstad.
Bakgrund En av Sveriges främsta affärspersonligheter sedan 1966 med ledande poster inom bl a Volvo, Beijer Invest och Svenskt Tenn.
Aktuell Fyller 90 år den 10 mars. Samtidigt fyller Anders Walls stiftelse 40 år.


Foto: Björn Petrén